| oBike leed ook onder vandalisme, zoals hier op het Vossenplein.

Stopt oBike nu ook in Brussel? De weinige fietsen die nog in de stad staan, lijken niet meer bruikbaar. En bij het bedrijf geeft al een week lang niemand thuis.

Maandag raakte bekend dat deelfietsdienst oBike ermee stopt in zijn thuisstad Singapore. Het bedrijf kon niet leven met de nakende wetgeving in de stadsstaat rond deelfietsen zonder vaste staanplaats. Die dreigde het bedrijf op kosten te jagen. Enkele weken eerder had oBike er om gelijkaardige redenen al de brui aan gegeven in het Australische Melbourne.

Met wat met Brussel, dat evenzeer broedt op regelgeving? In het straatbeeld zijn de ooit 500 strooifietsen alvast nauwelijks nog zichtbaar. Plaatsen waar volgens de app een fiets staat, blijken soms ook leeg.

We namen de proef ook op de som en probeerden op drie verschillende plaatsen een oBike te ontlenen, zonder succes. De app lijkt dan wel te werken, bij het ontgrendelen gaat het telkens fout.

We wilden graag tekst en uitleg van het bedrijf zelf. Verschillende telefoontjes, whatsappberichten en mails bleven echter zonder gevolg. Eén automatische antwoordmail beloofde maandag een antwoord ‘binnen de 48 uur’. Vandaag, 96 uur later, wachten we nog steeds.

Waarborg

In Singapore en Australië eisen tal van gebruikers ondertussen hun waarborg terug van het bedrijf. In Brussel betaalden gebruikers een waarborg van 29 euro. Wie die probeert terug te vorderen, moet maximaal 30 dagen geduld oefenen. Of de waarborg ook echt wordt terugbetaald is dus nog koffiedik kijken.

Ondertussen vragen ook onze noorderburen zich af of oBike nog wel actief is. In Rotterdam is het bedrijf evenmin bereikbaar voor uitleg en lijken de fietsen ook uit het straatbeeld te verdwijnen.

Wie de zware fietsen met volle rubberbanden nu al mist, kan er trouwens ook zelf een aanschaffen. De website tweedehands.be biedt alvast enkele exemplaren aan.

Een lezer stuurt ons ondertussen ook onderstaand beeld: oBikes die te koop staan op straat, in Antwerpen waar het bedrijf nooit actief was.

oBike Antwerpen

| oBikes te koop in de Carnotstraat in Antwerpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , OBike , deelfietsen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni