Elsene wil 100 nieuwe fietsboxen bouwen

fietsbox_jette.jpg
Een fietsbox in Jette (archiefbeeld).
Een fietsbox in Jette (archiefbeeld).

De gemeente Elsene hoopt de komende zes jaar liefst honderd nieuwe fietsboxen te installeren, waarvan 25 al het komende jaar. Aan elk verkeerskruispunt komen er ook nieuwe fietsrekken. "We vertrekken vanuit het principe dat elke Elsenaar op de fiets zit."

Dat kondigt schepen van Mobiliteit Yves Rouyet (Ecolo) maandag aan in de krant La Capitale.

De nieuwe meerderheid in Elsene plant de komende legislatuur honderd nieuwe boxen voor telkens vijf fietsen. Vijf daarvan worden al geïnstalleerd. Rouyet hoopt er in 2019 in totaal 25 neer te planten. Elsene telt momenteel 14 fietsboxen.

"Overdekte fietsparkings genieten dan wel de voorkeur, maar die zorgen niet voor een perfecte spreiding. Bewoners willen hun fiets nu eenmaal op maximaal 150 meter van hun woning achterlaten", zegt Rouyet.

Fietsruimte aan kruispunten

Daarom zal hij op elk kruispunt ook extra fietsenrekken inrichten. Daar is volgens Rouyet ruimte voor. "De Wegcode schrijft voor dat er geen auto mag geparkeerd staan op minder dan 5 meter van een verkeerslicht. Maar die regel is in Elsene nooit toegepast."

De nieuwe schepen wil die ruimte vrijmaken en speelt met het idee om er hubs voor alternatief vervoer te installeren. "Met plaatsen voor elektrische deelsteps of zelfs elektrische laadpalen", aldus Rouyet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?