| Victor Cab is een Brusselse speler op de taximarkt met een toegankelijke app.

Er is leven na Uber: de Brusselse alternatieven

JP
© BRUZZ
26/11/2021

Het Hof van Beroep oordeelde eerder deze week dat Uber zijn activiteiten vanaf vrijdag moet stopzetten. Minister-President Rudi Vervoort (PS) zoekt, na heftige acties van de Uber-chauffeurs, naarstig naar een oplossing. Maar in de tussentijd moeten de Brusselse Uber-gebruikers op zoek naar alternatieven. We leggen Uber naast andere aanbieders die je op nachtelijke tripjes thuisbrengen.

Uber is een Amerikaans techbedrijf waar klanten razend enthousiast over zijn. De app waarop ze taxiritjes bestellen werkt goed, ze hebben inzage in de ritprijs en ze kunnen op eenvoudige wijze feedback geven over de chauffeur. Uber heeft, in tegenstelling tot reguliere taxidiensten, geen vaste uurprijs. Een ritje van het Helmetseplein in Schaarbeek tot de Beurs kost bij Uber op het moment van testen (donderdagavond) zo’n 21 euro.

Victor Cab

Victor Cab is het antwoord van de reguliere taxisector op de komst van apps als Heetch en Uber. Victor Cab is digitaal en heeft ook een app met geolocatie waarin je de chauffeur kunt volgen.

Wie een taxi bestelt bij Victor Cab krijgt meteen een nauwkeurige schatting van de prijs die bij aankomst betaald moet worden. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden: bancontact, creditcard of cash.

Voor een ritje van het Helmetseplein in Schaarbeek naar de Beurs betaal je bij Victor Cab zo’n zestien euro, valt af te lezen in de app. Je kunt bij het bestellen - net als bij Uber - ook verschillende opties voor de auto aangeven. Dat je een taxi wilt voor mensen met een beperkte mobiliteit bijvoorbeeld, of een grotere wagen voor zeven personen.

Taxi-Bruxelles-Hotel-Hopitaux-Concierge

| De officiële Brusselse taxi's herken je aan de zwarte auto met gele elementen.

Taxis Verts

Taxis Verts is één van de grootste taxibedrijven in Brussel, die naast de gewone taxidiensten voor particulieren ook zakelijke diensten aanbiedt, net als een verhuisdienst, met bestelauto’s in verschillende maten.

Een taxi bestellen kan op verschillende manieren: via een app met geolocatie waar je de auto kan volgen, of ouderwets per telefoon. De ervaring leert dat na zo'n telefoontje de taxi vaak binnen de tien minuten voor de deur staat.

Een ritje van het Helmetseplein in Schaarbeek naar de Beurs in het centrum van de stad zou tussen de 15 en 17,30 euro moeten kosten, als we dat op donderdagavond ingeven op de website.

Taxis Bleus

Taxis Bleus werkt met zo’n 300 chauffeurs, verspreid over alle uithoeken van het Gewest. De taxicentrale is 24 uur per dag en 7 dagen per week operationeel.

Een reservering maken kan telefonisch op 02/268.00.00 of via het online boekingssysteem (vier uur op voorhand). Taxis Bleus beschikt ook over een app, maar op het moment van testen slagen we er niet in om een account aan te maken. Informatie over de kostprijs van onze hypothetische rit is dan ook niet eenvoudig terug te vinden.

Taxi EU

Taxi EU is een Europees taxibedrijf, werkzaam in 11 verschillende EU-landen. Je maakt gemakkelijk een account aan in de app via Facebook en rekent meteen af in de app. De applicatie belooft ‘de snelste’ te zijn en kan op het moment van testen binnen zes minuten op onze locatie zijn. De prijs van onze hypothetische rit blijft helaas verborgen in de app tot het moment dat je instapt.

Taxi_collecto_01_a9_Bart_Dew.jpg

| Noctis en Collecto-halte aan de Beurs, toen er nog auto's reden.

Collecto en Noctis

Collecto is een collectieve taxidienst georganiseerd door het Gewest. Je kunt je in de uren tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends laten thuisbrengen vanaf in totaal 200 bushaltes. Andere reizigers delen de auto en je betaalt een vast bedrag van 5 euro per rit. Collecto is tot nader order uitgeschakeld omdat het handhaven van de gezondheidsmaatregelen in een deeltaxi niet mogelijk is.

Tot slot zijn er de nachtbussen van de MIVB. Op vrijdag en zaterdagnacht rijdt er elke 30 minuten een bus op 11 nachtelijke reisroutes. Die rijden tussen middernacht en 3 uur. Ze zijn eenvoudig terug te vinden via Google Maps of de MIVB-app.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni