Collectieve taxidienst Collecto is nog altijd niet opnieuw gestart

Nog geen uitzicht op heropstart deeltaxidienst Collecto

SDS
© BRUZZ
06/10/2021

Al sinds de eerste lockdown is de collectieve taxidienst Collecto stopgezet, en er is nog geen zicht op een herstart van de nachtelijke ritten. Dat kan niet door de huidige coronamaatregelen, zegt uitbater Taxis Verts. "Je kan de social distancing niet garanderen tussen onbekenden in een gedeelde taxi."

Dat meldt omroep BX1 woensdag, en wordt aan BRUZZ bevestigd door de afgevaardigd bestuurder van Taxis Verts.

Taxibedrijf Taxis Verts sleepte in 2019 opnieuw de aanbesteding voor de exploitatie van de nachtelijke deeltaxidienst Collecto binnen, en dat voor een periode van vijf jaar. Begin 2020 kondigde minister-president Vervoort (PS) dat extra veiligheidsmaatregelen zouden worden ingevoerd, nadat een studente een valse Collecto-chauffeur van verkrachting beschuldigde.

Twee maanden later ging het land in lockdown als gevolg van de wereldwijde coronapandemie. Zonder nachtleven en later met een avondklok had de nachtelijke taxidienst niet veel bestaansreden.

Maar ook al zijn de horeca sinds juni en de dancings en nachtclubs sinds afgelopen weekend weer open, Collecto is nog niet opnieuw heropgestart. En een heropstart ligt nog niet meteen in het vooruitzicht, zegt afgevaardigd bestuurder Jean-Michel Courtoy van Taxis Verts.

Geen social distancing mogelijk

"We hebben geregeld overleg met Brussel Mobiliteit over de dienst, maar vanwege de coronamaatregelen en vooral de 'social distancing', is het momenteel onmogelijk om een collectieve taxidienst te runnen, waarbij onbekenden samen een taxi delen", zegt Courtoy. "Mondmaskers volstaan niet, de passagiers zitten veel te dicht bijeen en we kunnen de afstand niet garanderen."

Collecto valt een beetje tussen de wal en het schip, zei Courtoy eerder aan BX1. "We kunnen geen CST invoeren en we zijn ook geen openbaarvervoersdienst."

Volgens de omroep zit uitbater Taxis Verts binnen een tiental dagen samen met het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) om de toekomst te bekijken. Daarbij is er nog een ander probleem, dat Courtoy erkent maar nu niet de hamvraag noemt: na de lockdowns heeft Taxis Verts nog niet voldoende chauffeurs in dienst om Collecto bovenop zijn normale activiteit te laten draaien.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni