Fietsbrigade politiezone Noord voortaan inzetbaar met elektrische fietsen

© PhotoNews

De politiezone Brussel Noord beschikt vanaf nu ook over een operationeel inzetbare fietsbrigade. Dat meldt de politiezone maandag. De fietsbrigade zat het afgelopen jaar nog in een testfase, maar voortaan zullen tien fietsinspecteurs op het terrein patrouilleren op nieuwe, gestreepte elektrische fietsen.

"De komst van de fietsbrigade is een absolute meerwaarde voor onze politiezone", zegt korpschef Frédéric Dauphin van politiezone Brussel Noord (Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node/Evere). "Verkeersveiligheid is een prioriteit voor ons en de werking van de fietsbrigade zal bijdragen om de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers te bevorderen."

De fietsbrigade moet vooral waken over de verkeersveiligheid in de ruime zin, klinkt het hij de politiezone. Zo zullen de fietsinspecteurs tussenkomen bij verkeersinbreuken- en overtredingen, voornamelijk foutparkeren, maar ook aan de schoolpoorten zullen ze toezicht houden op het verkeer, zodat kinderen veilig naar school kunnen. In de loop van dit jaar zal de fietsbrigade ook haar eigen acties op poten zetten om de verkeersveiligheid te garanderen.

'Gemeenschapsgericht'

"Dit is uitstekend nieuws voor de zone en voor onze gemeenten", reageren de burgemeesters van Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek, Emir Kir en Cecile Jodogne, en dienstdoend burgemeester van Evere Ridouane Chahid. "De fiets is het ideale vervoermiddel om aan gemeenschapsgerichte politiezorg te doen. Politiemensen die zich met de fiets verplaatsen, zijn mobieler en kunnen snel reageren bij verkeersovertredingen of strafbare feiten. Het zorgt ook voor betere contacten met de bevolking in vergelijking met de patrouilles per voertuig."

In de testfase het afgelopen jaar heeft de fietsbrigade al 6.484 processen-verbaal opgesteld. Iets meer dan de helft, 54 procent, had betrekking op allerlei verkeersovertredingen waaronder rijden aan een verhoogde snelheid, het gebruik van de gsm achter het stuur, het niet dragen van een veiligheidsgordel, door het rood of oranje rijden, alcohol- en ademtests. Ongeveer de helft, 46 procent, had betrekking op foutparkeren.

De fietsbrigade werd daarnaast in de voorbije maanden ook ingezet om de naleving van de coronamaatregelen te controleren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?