Fietsbrigades schrijven steeds meer boetes uit

© PhotoNews
| David Stevens, chef van de fietsbrigade van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene

De Brusselse fietsbrigades hebben in 2019 beduidend meer boetes uitgedeeld in vergelijking met het jaar voordien. Dat blijkt uit de cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) heeft opgevraagd. “Enerzijds is het misschien licht verontrustend dat zij zo vaak moeten ingrijpen, maar anderzijds toont dit wel de duidelijke meerwaarde van de fietsbrigades aan”, aldus Debaets.

Vier van de zes Brusselse politiezones beschikken al over een fietsbrigade. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft de ijverigste fietsbrigade, blijkt uit de cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets heeft opgevraagd bij Brussels minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt (Groen). In 2019 heeft die fietsbrigade meer dan 84.000 boetes uitgeschreven, een verdubbeling ten opzichte van de jaren voordien.

Ook de fietsbrigade van de politiezone West heeft in 2019 dubbel zoveel boetes uitgeschreven in vergelijking met 2018. In die zone (Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem) is het aantal boetes gestegen van ruim 1.300 naar 3.300. Alleen in de politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe) heeft de fietsbrigade minder boetes uitgedeeld. Daar daalde het aantal boetes van 917 boetes in 2018 naar 713 in 2019. De tien fietsagenten van de politiezone Noord gingen pas in de loop van 2019 aan de slag en hebben dat jaar meer dan 6.400 boetes uitgeschreven.

'Vragen bij mentaliteit autobestuurders'

“Enerzijds is het misschien licht verontrustend dat zij zo vaak moeten ingrijpen, maar anderzijds toont dit wel de duidelijke meerwaarde van de fietsbrigades aan”, stelt Bianca Debaets. “Als voormalig Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid vind ik het geweldig om te zien dat de fietsbrigades dag na dag hun waarde bewijzen, maar tegelijkertijd mogen we ook niet blind zijn voor de vele problemen die hiermee bevestigd worden.”

Debaets wijst erop dat het aantal boetes voor bepaalde inbreuken zoals rijden met de gsm achter het stuur of het niet dragen van de veiligheidsgordel sterk gestegen is. In de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene was die categorie vorig jaar goed voor ruim 15.000 tussenkomsten van de fietsbrigade. In de politiezone West zijn de boetes voor die twee inbreuken meer dan verdrievoudigd. “Dan kan je je ook vragen stellen bij de mentaliteit die heerst onder de automobilisten. Verkeersveiligheid vervult de afgelopen jaren terecht een steeds belangrijke rol in de gewestelijke politiek, dus moet men daar ook volop op blijven inzetten”, aldus Debaets.

De politiezones Zuid (Sint-Gillis, Anderlecht, Vorst) en Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem) werken momenteel aan de oprichting van hun fietsbrigades, van respectievelijk 13 en 9 fietsagenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?