Fietsbrigade politiezone Zuid dit jaar operationeel

© PhotoNews
| Fietsbrigade politie Elsene aan het Fernand Cocqplein.

Dit jaar nog moet de fietsbrigade van de politiezone Brussel Zuid operationeel zijn. "Dertien fietsen zijn reeds besteld en evenveel kandidaat-bikers zijn aangeduid," klinkt het bij de Zuiderbrigade.

De politiezone Brussel Zuid krijgt eindelijk een fietsbrigade. Vorig jaar nog bleken ze er geen interesse voor te hebben. Zo zou het korps toen bijvoorbeeld niet zijn ingegaan op voorstellen om samen te zitten met de Fietsersbond en de Politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene over de werking van de fietsbrigade. Het korps had nog steeds geen fietsen en stelde zich niet proactief op.

Maar nu lijkt het tij dus te keren. "In de loop van dit jaar zal een fietsbrigade operationeel zijn,” aldus Adeline Roty van de politiezone Brussel Zuid. “Er zijn al dertien fietsen besteld, en ook de kandidaten zijn reeds geselecteerd: het gaat om zes mannen, en zeven vrouwen.”

Populair

Dat een fietsbrigade loont, bewijst de brigade van Brussel Hoofdstad-Elsene, die in 2019 meer dan 84.000 pv's heeft uitgedeeld. Omdat de fietsbrigade succes heeft, zowel repressief als qua preventie, krijgen ook Neder-Over-Heembeek en Haren er een fietsbrigade bij. Voorlopig gaat het om twee vrouwelijke agenten van het commisariaat Neder-Over-Heembeek, maar de bedoeling is dit uit de breiden tot zes.

Ook andere zones zien het nut ervan in. De politiezone Noord, actief op het grondgebied van Sint-Joost-Ten-Node, Schaarbeek en Evere, is al sinds juli vorig jaar bezig aan een testfase, met zo’n tien ‘bikers’ die dagelijks door de straten van de drie gemeenten patrouilleren. “Wij wachten enkel nog op de lichtere versies van onze kogelvrije vesten vooraleer we officieel van start gaan,” zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politiezone. “Veel zal het niet veranderen, want onze bikers zijn nu al dagelijks aan het werk.”

Aan scholen

In totaal zullen, op termijn, zo’n twaalf politieagenten voltijds ingesteld worden bij de fietsbrigade van de politiezone Noord, “met een verhoogde focus op lagere en middelbare scholen,” aldus Dereymaeker. Sinds de aanvang van de testfase in juli vorig jaar zijn er tot december reeds 6.319 boetes uitgeschreven.

Ook in de gemeenten Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem is het nog afwachten tot de lente van dit jaar vooraleer zo’n tien bikers aan de slag gaan. “De fietsen zijn aangekocht, maar moeten nog geleverd worden”, zegt woordvoerder Philippe Vanhees van politiezone Marlow. “Daarnaast moeten we de juiste kandidaten nog selecteren die de fietsbrigade zullen samenstellen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?