Fietsbrigades: duizenden pv's per jaar, overwegend voor wildparkeren

Januari 2020: voorstelling van de nieuwe fietsbrigade van de politie in Neder-over-Heembeek en Haren Januari 2020: voorstelling van de nieuwe fietsbrigade van de politie in Neder-over-Heembeek en Haren
© PhotoNews
| De Brusselse fietsbrigade
© PhotoNews
| De Brusselse fietsbrigade

De fietsbrigades in Brussel spelen een belangrijke rol bij de aanpak van foutparkeren, maar dragen ook bij tot de verkeersveiligheid. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) ontving van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

De 'bikers' hebben de laatste jaren een belangrijke rol gekregen binnen vijf van de zes Brusselse politiezones. Bij de politie Brussel-Zuid is er zo'n brigade in opbouw. De fietsagenten van de zone Marlow bestaat sinds mei 2020, maar in 2021 waren ze al goed voor 1.069 processen-verbaal. Daarvan staan er liefst 935 in het teken van sancties voor parkeren, de onmiddellijke inning van boetes voor fietsen door rood licht of gsm-gebruik achter het stuur.

In de zone Brussel-West gaat het om 1.332 pv's voor verkeersinbreuken. Daar gaat het in 67 procent van de gevallen over parkeerovertredingen. De politiezone Brussel-Noord kon geen cijfers meegeven, terwijl in de zone Montgomery op een totaal van 1.157 pv's een 600-tal pv's er kwamen voor verkeersovertredingen.

De cijfers zijn het indrukwekkendst in de grootste zone, die van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. De bikers schreven daar liefst 17.909 pv's uit voor wildparkeren, 626 voor gsm'en achter het stuur en 273 voor het niet dragen van de gordel.

"Deze cijfers tonen aan dat het concept van de fietsbrigades goed werkt in Brussel, en dat ze de perfecte rol vervullen in onze visie op een nabijheidspolitie," stelt Debaets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?