Fietsen en steps verboden in het Josaphatpark: 'Geen nieuwe maatregel'

AD
© BRUZZ
05/09/2023
Updated: 05/09/2023 10.29u

In het Josaphatpark in Schaarbeek is een verbodsbord voor fietsen, steps en skeelers opgedoken. Op sociale media kwam er veel kritiek op het bord, maar het gemeentebestuur benadrukt dat het niet om een nieuwe maatregel gaat. "Het bord moet discussies met gemeenschapswachten vermijden."

“Het reglement werd al een tijd geleden besproken en goedgekeurd op de gemeenteraad, maar we hebben gemerkt dat het voor de gemeenschapswachten niet evident is om mensen aan te spreken op hun overtreding”, zegt schepen van Mobiliteit in Schaarbeek Adelheid Byttebier.

Geheugensteuntje

“Mensen vielen totaal uit de lucht en er ontstonden vaak discussies, omdat bezoekers niet op de hoogte waren van het reglement. Daarom hebben we op vraag van de burgemeester en de gemeenschapswachten een bord geplaatst opdat de regels beter zouden worden nageleefd.”

In het algemeen politiereglement van de gemeente staat inderdaad dat “het verkeer van niet-gemotoriseerde voertuigen zoals fietsen, steps, skateboards en rolschaatsen in de groene ruimte verboden is, behalve die van kinderauto's en voertuigen van mindervalide personen." Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen.

Op sociale media kwam er veel kritiek omdat veel jonge ketjes leren fietsen in het park, maar Byttebier onderstreept dat dit geen enkel probleem is. Het verbod is namelijk niet geldig voor kinderen jonger dan twaalf jaar en personen met een beperkte mobiliteit.

Fietsparcours

De schepen benadrukt ook dat wel of niet fietsen in het park een “legitieme discussie” is. “Een fietsparcours tijdens de schoolspitsuren lijkt mij bijvoorbeeld iets waarover we kunnen nadenken. Binnen het college bestaat er vooral bezorgdheid over het feit dat veel wandelaars stress ondervinden van tweewielers", legt ze uit.

"Het begrip ‘aangepaste snelheid’ invoeren is moeilijk, omdat daar gegarandeerd discussie over ontstaat. Momenteel kiezen we ervoor om van het Josaphatpark een plek te maken waar mensen rust en stilte kunnen zoeken, maar dat wil niet zeggen dat ik niet opensta voor discussie. Suggesties voor bepaalde trajecten door het park en op concrete uren voor woon-school-werkverkeer, zijn dus welkom.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni