Fietsers, buurtbewoners en familieleden brengen eerbetoon aan overleden Iwona

© Heroes for Zero
| De herdenking voor Iwona op de Albertlaan.

Fietsers, buurtbewoners en familieleden verzamelden zich vrijdag tussen 17.30 en 18.30 uur op Albertlaan in Vorst om een eerbetoon te brengen aan Iwona, een jonge fietser die afgelopen weekend bij een verkeersongeval om het leven kwam. De aanwezigen staken kaarsen aan en hielden een minuut stilte.

Een violiste speelt muziek terwijl de aanwezigen met hun fiets op de grond gingen liggen. Er werden ook verschillende toespraken gehouden om op te roepen tot meer verkeersveiligheid op de plaats van het tragische ongeval. "Het onbegrijpelijk dat op deze weg nog steeds vijftig kilometer per uur geldt, in plaats van 30 kilometer per uur,” klinkt het.

“De gemeentelijke en gewestelijke overheden moeten meer doen om zwakke weggebruikers te behoeden voor ongevallen als deze,” zegt één van de organisatoren van de herdenking van Heroes For Zero aan Belga. Die actiegroep voert campagne vooor "nul doden en nul zwaargewonden in het Brusselse verkeer.”

Tot duizend deelnemers Critical Mass

Later op de avond zal een ‘spookfiets’, een witgeverfde fiets die symbool staat voor de dood van een fietser in het Brusselse verkeer, worden neergezet op de plaats van het ongeval.

Bovendien zal, zoals elke laatste vrijdag van de maand, de Critical Mass een fietstocht maken door Brussel. Aan de tocht deden volgens een schatting van de politie Brussel Hoofdstad Elsene tussen de vierhonderd en duizend fieters mee. Vrijdagavond bezocht de stoet enkele ‘zwarte punten’ in de stad, waar zich ernstige ongevallen met fietsers hebben voorgedaan, zoals op de Albertlaan in Vorst.

Op 20 februari werd Iwona, een 30-jarige vrouw, aangereden op de Albertlaan. Volgens de eerste vaststellingen gebeurde dat terwijl ze het zebrapad overstak. Ze overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?