Ghostbike

| Een witte "ghostbike," als herinnering op de plek waar een fietser het leven liet.

Fietsers eren vergeten verkeersslachtoffer

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
23/10/2018

Vrijdag rijden fietsers in peloton langs enkele plekken waar de voorbije maanden dodelijke ongevallen gebeurden. Ze houden onder meer halt in de Volderslaan In Sint-Gillis. Daar liet begin juli een fietser het leven, maar dat raakte nog niet bekend in de media. De Ecuadoriaan laat een vrouw en drie kinderen na.

Het voorbije jaar groeide verkeersleefbaarheid uit tot een van de belangrijkste thema’s in de Brusselse actualiteit. Toch ontsnappen er nog (zware) ongevallen aan de media-aandacht. Zo kwam pas onlangs een tragisch ongeluk van bij het begin van de zomervakantie aan het licht.

Het was rond 5.15 uur op 7 juli, de ochtend na de historische overwinning van de Rode Duivels tegen Brazilië in de kwartfinale van het WK voetbal. Terwijl de stad in een roes verkeerde, werd de 38-jarige Alfredo Diaz aangereden, toen hij met de fiets de Volderslaan overstak ter hoogte van de Vanderschrickstraat.

De autobestuurder reed vermoedelijk te snel. Het slachtoffer overleed even later in de ambulance. Hij laat een vrouw en drie kinderen na, onder wie een baby van minder dan een jaar.

'Beleid is nog altijd laissez-faire'

De overleden man was afkomstig uit Ecuador. Het nieuws bleef in eerste instantie binnen de gemeenschap, en komt nu naar buiten via het collectief 1060/0, dat naar het voorbeeld van 1030/0 in Schaarbeek streeft naar veiliger verkeer in Sint-Gillis.

“Dit soort ongelukken kunnen we vermijden als we de plaats van de auto in de stad herbekijken,” zegt Sophie Feyder van het collectief. “De gemeente kan de straten veiliger maken met infrastructurele ingrepen, maar ook met meer controles. Het beleid is er nog altijd een van laissez-faire. Meer veiligheid vraagt inspanningen van iedereen, maar is ook ten voordele van iedereen.”

Ghost bike

Vrijdag organiseert het collectief een eerbetoon aan Alfredo Diaz. Dat gebeurt in samenwerking met de Critical Mass, een maandelijks evenement waarbij fietsers in groep door de stad trekken en de openbare ruimte opeisen.

De fietsers blazen verzamelen aan de Naamsepoort en passeren in de loop van de avond in Sint-Gillis. Daar zullen ze het kruispunt van de Volderslaan en de Vanderschrickstraat bezetten en een minuut stilte houden. Op de fatale straathoek zullen ze een ghost bike plaatsen, een witgespoten fiets als memoriaal voor de verongelukte fietser.

De Critical Mass zal ook halt houden op de Kuregembrug in Anderlecht, waar begin deze maand een fietsende politieman het leven liet na een aanrijding door een vrachtwagen. Ook daar komt er een ghost bike.

Via sociale media krijgen deelnemers aan de fietstocht de boodschap om op te dagen in donkere kledij en met zoveel mogelijk lichtjes. Toch moet het geen dodentocht worden. De rit eindigt aan het gemeenschapscentrum Maritiem in Molenbeek, waar fietsateliers en concerten gepland zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Mobiliteit , Justitie , Fietser , verkeersongeval

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni