Fietslessen voor mensen uit kansengroepen lokken 200 deelnemers

© Lode Janssen
| "De deelnemers hebben leren fietsen, maar ook genoeg zelfvertrouwen gekweekt om zich effectief in het verkeer te begeven," aldus Janssen van Pro Velo.

Mensen uit Brusselse kansengroepen op de fiets krijgen, dat is de bedoeling van het project Via Velo. Op vrijdag ontvingen zo’n 200 mensen een fietsdiploma, na een traject van ongeveer zes maanden. “Fietsen geeft mensen zelfvertrouwen,” aldus Lode Janssen Pro Velo, die het initiatief op poten heeft gezet.

Onder een stralende middagzon werd er feest gevierd in het Jubelpark. De deelnemers, maar ook andere geïnteresseerden, verzamelen er voor het slotevenement van Via Velo.

Om de deelnemers te vinden, werkt organisator Pro Velo samen met verenigingen die werken met kansengroepen. Dit jaar was dat onder andere Renovas, Bravvo en het Gemeenschapscentrum Essegem in Jette.

“De bedoeling van het project is om de deelnemers mobieler te maken. Fietsen kan heel bevrijdend zijn, en het is bovendien goedkoop en gemakkelijk,” aldus Janssen. “Afhankelijk van de noden van de groep voorzien we fietslessen, maar evengoed sessies waarin we de deelnemers het nodige zelfvertrouwen geven om zich in het verkeer te begeven.”

Het volgende traject van Via Velo zal dit najaar van start gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?