Fietser tussen autoverkeer

| (archiefbeeld)

Fietsster krijgt dagvaarding nadat ze politieagent berispt

EDB
© BRUZZ
14/09/2019

Een fietsster uit Brussel-Stad kreeg onlangs een dagvaarding in de bus omdat ze met de fiets voorbij een stopstreep gestopt was en te dicht bij de wagens fietste. Opvallend: de agent die de boete uitschreef, werd enkele minuten daarvoor zelf door de fietsster terechtgewezen omwille van een inbreuk die hij pleegde. “Dit is intimidatie en machtsmisbruik.”

Op 28 augustus was Frédérique Vansteenwegen met haar fiets op weg richting het drukke Wayez-kruispunt. “Iedereen die daar regelmatig komt, weet dat dit voor fietsers een gevaarlijk kruispunt is. Vorig jaar werd er nog een politieagent op de fiets doodgereden”, zegt Vansteenwegen aan het Nieuwsblad, en bevestigt ze aan BRUZZ.

“Gelukkig staan er rode lichten en een voorsorteerstrook voor fietsers zodat je als eerste kan vertrekken en minder kans loopt om aangereden te worden,” aldus de vrouw. “Maar op die dag stond er een politiewagen op de voorsorteerstrook. Ik wilde de agent aan het stuur erop wijzen dat hij een inbreuk beging. Ik deed dat op een vriendelijke en correcte manier en reed vervolgens verder.”

“De politieagent volgde mij en riep verwijten vanuit zijn wagen."

Frédérique Vansteenwegen

Maar de agent van de politiezone Zuid was volgens Vansteenwegen niet gediend met de opmerking. “Hij volgde mij en riep verwijten vanuit zijn wagen. Gestresseerd stopte ik voor het volgende rode licht op de brug, waar ik links wilde afslaan. Ik stond met mijn voorste fietsband letterlijk één centimeter op de witte stopstreep. De agent maande me aan om me opzij te zetten omdat ik volgens hem een inbreuk had begaan.”

Intimidatie

Deze week kreeg de fietsster een dagvaarding in de bus. Ze moet binnenkort misschien voor de politierechtbank verschijnen voor verscheidene inbreuken op de wegcode. Worden haar ten laste gelegd: niet voldoende afstand houden en een wegmarkering overschrijden. Bij het relaas van de feiten wordt Vansteenwegen verweten dat zijzelf beledigingen zou hebben geuit ten aanzien van de agent. Die zaken worden haar niet meteen ten laste gelegd, maar kunnen wel als verzwarend worden aanschouwd.

“Het is duidelijk dat de agent in kwestie een overtreding zocht terwijl hij achter me reed en me verwijten toeriep. Het is dit machogedrag, deze intimidatie en dit machtsmisbruik dat ik wil aanklagen,” aldus Vansteenwegen. “Ik vraag om een blaam door de korpschef.”

“Er is een intern onderzoek naar de feiten ingesteld."

Kathleen Calie, woordvoerster politiezone Zuid

Getuigen

Frédérique is nu op zoek naar getuigen die het allemaal zagen gebeuren. Volgens de vrouw waren er twee fietsers, die stopten om haar te helpen en het niet eens waren met de conclusies van de agent. “Ik ga getuigen nodig hebben als ik voor de rechtbank moeten verschijnen.”

Of het allemaal zo’n vaart zal lopen, valt voorlopig nog af te wachten. Ofwel gaat Vansteenwegen akkoord met een minnelijke schikking en bekent ze als het ware schuld waarna een boete zal volgen. “Maar dat ga ik niet doen. Het kan ook nog zijn dat ze de zaak laten vallen.”

Vrijdagochtend ging Vansteenwegen langs bij de kabinetschef van burgemeester Eric Tomas (PS), voorzitter van het politiecollege. Daar legde ze officieel klacht neer tegen de agent in kwestie.

Bij de politiezone Zuid wordt bevestigd dat een intern onderzoek werd ingesteld. “Er is een intern onderzoek naar de feiten ingesteld,” bevestigt Kathleen Calie, woordvoerster van politiezone Zuid, aan BRUZZ. “Meer informatie kunnen we daar voorlopig niet over kwijt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel-Stad , Mobiliteit , Fietser , Wayezstraat , dagvaarding , politiezone Zuid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni