Fietsverpleegster na aanrijding op Haachtsesteenweg: 'Overweeg droom op te bergen'

flora_billiouw flora_billiouw
© Wheel of Care/Growfunding
| Flora Billiouw, verpleegster op de fiets bij Wheel of Care.
© Wheel of Care/Growfunding
| Flora Billiouw, verpleegster op de fiets bij Wheel of Care.
Updated: 12-09-2019 - 13:38

Verpleegkundige Flora Billiouw werd woensdag met haar fiets brutaal aangereden op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek. Ze richtte nota bene mee Wheel of Care op, voor thuiszorg op de fiets. Het is de tweede keer dat Billiouw wordt aangereden. “Ik denk er nu aan mijn droom op te bergen.”

De Haachtsesteenweg in Schaarbeek is vaak het decor van snelheidsovertredingen
© Peter Dhondt-BRUZZ
| De Haachtsesteenweg in Schaarbeek is vaak het decor van snelheidsovertredingen.

Het onveilige verkeer in Brussel drijft zelfs fervente fietsers als Flora Billiouw (30) tot wanhoop. Woensdag raakte ze lichtgewond na een aanrijding op de Haachtsesteenweg, waar eerder dodelijke ongevallen gebeurden.

Een bestelwagen zat Billiouw de hele tijd op de hielen en kwam vervolgens rakelings langs haar rijden. “Hij bleef de hele tijd op gelijke hoogte tot hij me plotseling aantikte tegen mijn stuur. Ik verloor mijn evenwicht en knalde tegen een geparkeerde wagen. Gelukkig, want anders lag ik onder de tegenligger”, vertelt Billiouw aan Het Nieuwsblad. De bestelwagen reed gewoon door.

Billiouw ging op eigen kracht verder naar het Sint-Jansziekenhuis, waar ze werkt als verpleegkundige, voor verzorging. Haar onderbeen en schouder raakten lichtgewond.

'Ongeval geen prioriteit'

Het ongeval gebeurde niet ver van de plaats waar grafisch redacteur Stephanie Verbraekel werd doodgereden, twee jaar geleden. En ook Billiouw werd eerder al aangereden, in Koekelberg, door een vrouw die zonder rijbewijs rondreed. Ze hield er twee verschoven ruggenwervels aan over.

Voor Billiouw was dit de druppel die de emmer deed overlopen. In de facebookgroep 1030/0 deelde ze het verhaal over haar aanrijding in Schaarbeek. “Iedereen verklaarde me voor gek toen ik Wheel of Care mee oprichtte, een vereniging voor thuiszorg met de fiets. Maar ik wilde bewijzen dat fietsers wél hun plek konden opeisen. Ik dacht echt dat ik iets kon veranderen. Door dit ongeval twijfel ik om de stekker eruit te trekken.”

Toen ze het algemeen noodnummer belde, kreeg ze te horen dat haar ongeval niet meteen hun prioriteit was. "Bij de aangifte op het commissariaat van de betrokken politiezone, werd ik wel goed geholpen", zegt Billiouw. "Maar omdat ik geen nummerplaat of beelden had, kon de agent weinig doen. Dat begrijp ik wel, gezien hij die ochtend ook al meldingen had gehad van messteken en huiselijk geweld. Maar, twee jaar na het dodelijke ongeval op de Haachtsesteenweg is er amper wat veranderd. Waar zijn we dan eigenlijk nog mee bezig?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?