Fietstelpunten registreren opvallend meer fietsers

© TG/BRUZZ
| De fietstelpaal aan de Vlaamsepoort.

De fietstelpunten in Brussel draaien op volle toeren: alle vijftien telpunten registreerden afgelopen maand meer fietsers dan de maand voordien.

De telpaal aan Merode is de absolute winnaar. Die registreerde afgelopen maand 45.776 fietsers: een stijging van liefst 132%. De kleinste stijging (32,6%) is voor de telpaal aan de VUB in Etterbeek. Daar reden afgelopen maand 50.996 fietsers voorbij.

Fietstelpunten Brussel 05/09/2022
© bike-count.brussels
| Fietstelpunten Brussel

Volgens Inge Paemen, woordvoerder van Brussel Mobiliteit, stijgt het aantal fietsers in Brussel elk jaar met 11%. Die toename is volgens haar te verklaren door verschillende factoren.

“Het mooie weer zit daar ongetwijfeld voor iets tussen”, aldus de woordvoerder. “Maar ook de coronaperiode heeft ervoor gezorgd dat mensen minder vaak gebruik hebben gemaakt van het openbaar en vaker op de fiets zijn gestapt.”

“Daarnaast gaat de fietsinfrastructuur in de stad erop vooruit: er zijn het afgelopen jaar heel wat inspanningen gemaakt om fietsen in Brussel veiliger te maken. We zijn er uiteraard nog niet, maar Rome is ook niet op een dag gebouwd”, aldus Paemen.

Data verzamelen om beleid te verbeteren

De fietstelpunten in Brussel verzamelen data over de fietsers in de stad. Hoeveel fietsers rijden er per jaar? Wanneer zijn de piekmomenten? Hoeveel fietsers komen er dan voorbij? En wordt de route ook ‘s nachts gebruikt? De data die de telpalen verzamelen, moeten het fietsbeleid in de stad verbeteren.

“We monitoren die data op de voet en als we vaststellen dat er bijvoorbeeld plaatstekort is, dan overwegen we om extra fietspaden te voorzien”, aldus Paemen. “Dat is bijvoorbeeld in de Wetstraat het geval: daar hebben we een bijkomend fietspad geïnstalleerd omdat we merkten dat dat nodig was.” Ook de cyclus van verkeerslichten kan worden aangepast op basis van de data die de telpalen verzamelen.

Maar de telpunten zijn niet louter een beleidsinstrument, zegt Paemen. “Het is ook een belangrijke tool om een fietscommunity te creëren. De telpalen zorgen ervoor dat fietsers kunnen zien dat ze niet alleen zijn. Tegelijkertijd tonen ze ook aan automobilisten dat de fiets wel degelijk een optie is”, aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?