Fietstunnel in één weekend onder drukke spoorlijn geplaatst: 'Technisch huzarenstuk'

JP
© BRUZZ
13/09/2023

De aanleg van de fietssnelweg tussen Hoeilaart en Brussel heeft een mijlpaal bereikt met de installatie van een fietstunnel. Het gaat om een 30 meter lange tunnel die afgelopen weekend onder een brede spoorbedding werd geschoven, vlak bij het station van Groenendaal. Het was 'een technisch huzarenstuk' om de werken op tijd af te krijgen, zodat het treinverkeer maandagochtend zonder vertragingen kon hervatten.

Er rijden zo'n 180 treinen per dag over de sporen op een werkdag. Dat laat de Werkvennootschap weten, de Vlaamse organisatie die het project ondersteunt. Omdat de treinverbinding naar Brussel erg druk is, kreeg de aannemer slechts één weekend om het treinverkeer te stoppen en de tunnel onder de sporen te plaatsen.

De beperkte manoeuvreerruimte maakte de werken nog ingewikkelder, aangezien de bovenleiding moest blijven staan. Anderzijds was het spoor ook erg breed op die plek, dus moest de tunnel – die er dwars onderdoor gaat – lang genoeg zijn.

De aannemer begon vorig weekend al met het weghalen van twee spoorlijnen en het omleiden van de hoogspanningskabels. Afgelopen vrijdagavond en -nacht werden de andere twee spoorlijnen verwijderd. Vervolgens werd de tunnelopening uitgegraven en werd de geprefabriceerde 30 meter lange fietstunnel ingeschoven.

De nieuwe fietstunnel (aangeduid in het rood) onder de sporen ter hoogte van het station Groenendaal werd vorig weekend gerealiseerd en maakt de verbinding met de Terhulpsesteenweg (en de fietssnelweg F205) aan beide kanten van de Grote Brusselse Ring. De fietsbrug over de Ring bestaat al langer. (Bron: De Werkvennootschap Infografiek: © BRUZZ/Peter Dhondt)

Fietssnelweg naar Brussel

Van zondag tot maandagochtend werd de tunnelopening opnieuw bedekt met grond, en de aannemer slaagde erin om de spoorlijnen op tijd succesvol terug te plaatsen, zodat de treinen er maandag zonder vertraging konden passeren. "Een ongeziene operatie," vat Marijn Struyf van de Werkvennootschap het samen.

In de toekomst zullen fietsers via de fietstunnel van Hoeilaart naar Brussel op de fietssnelweg F205 kunnen reizen. "We maken ook een connectie met de fiets- en natuurbrug De Priorij, die fietsers veilig over de Ring ter hoogte van het Bosmuseum brengt," zegt Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD).

Netwerk van fietssnelwegen

Het project maakt deel uit van het Vlaamse programma 'Werken aan de Ring' dat niet alleen de Ring rond Brussel renoveert, maar ook inzet op het vergroten van de leefbaarheid in de omgeving van de Ring. Zo werkt Vlaanderen aan een netwerk van fietssnelwegen.

De fietssnelweg langs de Terhulpsesteenweg zal worden doorgetrokken naar Brussel. De studie naar de aanleg van een fietspad op Brussels grondgebied zal begin 2024 starten. Dat laat Beliris-woordvoerster Elien De Swaef weten aan BRUZZ.

Het gaat om een fietspad in twee richtingen langs de Terhulpensesteenweg dat begint aan de gewestgrens en zal doorlopen tot het rondpunt Europa in Watermaal-Bosvoorde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni