Fraude met euronorm in keuringscentrum van Vorst

© Belga
29/11/2023

In het autokeuringscentrum van Vorst is gefraudeerd met de euronorm van een aantal auto's om hen zo te laten voldoen aan de criteria van de lage-emissiezone (LEZ) van de hoofdstad, die al enkele jaren in voege is. Dat meldt het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), dat daarmee een bericht van de RTBF bevestigt. De keuringsfirma, een privébedrijf, heeft klacht ingediend en het Brusselse parket heeft een onderzoek ingesteld.

Volgens de RTBF wijzigde de controleur die de fraude pleegde, tijdens de voorverkoop van een tweedehands voertuig dat niet meer voldeed aan de geldende normen, de euronorm in het computersysteem om deze compatibel te maken met de eisen van de LEZ. De controleur, die door een collega werd aangegeven, werkte samen met de verkoper van het voertuig. De fraude duurde tussen de 2 en 3 jaar en betrof "een groot aantal voertuigen".

De medewerker nam ontslag voor hij kon worden ontslagen, aldus het kabinet van minister Van den Brandt. Het zal mogelijk zijn om de voertuigen op te sporen die van de fraude hebben geprofiteerd, aangezien de technisch inspecteur die verantwoordelijk was voor het uitvoeren van de controles kan worden geïdentificeerd.

Het keuringscentrum van Vorst, dat wordt gerund door een privébedrijf dat een contract heeft gesloten met het Brussels Gewest dat het aan verschillende regels onderwerpt, heeft klacht ingediend.

Het parket van Brussel heeft een onderzoek ingesteld, waaraan Brussel Mobiliteit meewerkt, zo verzekert het kabinet nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni