20190328 verkeer bus delijn de lijn noordstation bussen Sainctelette

Op aansturen van minister van Mobiliteit Lydia Peeters zal De Lijn twee indexeringen van de ticketprijzen overslaan. Dat meldt De Tijd. De Vlaamse vervoersmaatschappij, die ook in Brussel rijdt, moet wel nog bekijken hoe ze dat in haar begroting kan rijmen met de toenemende kosten.

De Lijn zal een sms-ticket en de tienrittenkaart tot 1 februari 2025 niet indexeren. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) blokt daarmee de vraag af van de coalitiepartners om de tickets volgend jaar te verhogen. "Ik pas voor een prijsverhoging van de tickets bij De Lijn."

De prijzen blijven op het niveau van april 2022, toen een sms-ticket 2,5 euro en een tienrittenkaart 17 euro kostte. De voornaamste reden is dat het vervoerslandschap in volle transformatie zit. Eerder dan een dicht netwerk van bussen te voorzien, zet de regering in op kernlijnen die aangevuld worden met buurtbussen, taxi's en deelmobiliteit.

"Daarnaast is het door de voorbije crisissen niet het moment om de prijzen voor bussen en trams te verhogen. We willen meer mensen stimuleren om vaker een duurzame keuze te maken en zich met het openbaar vervoer te verplaatsen," zegt Peeters. Daarmee countert ze de kritiek dat ze met de subsidie van 5.000 euro voor nieuwe elektrische wagens alleen iets doet voor autogebruikers.

De rekening is voor De Lijn. Geschat wordt dat de vervoersmaatschappij 24 miljoen euro minder zal zien binnenkomen. "We gaan dat opnemen tijdens onze begrotingsbesprekingen," zegt de woordvoerder van De Lijn. "Dat de kosten geïndexeerd worden, maar de opbrengsten niet, zal onvermijdelijk een effect hebben."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni