| De relingen van de brug aan de Panoramastraat in Wemmel verkeren in erbarmelijke staat

'Geen paniek over afbrokkelende brugleuningen aan Ring'

EC
© BRUZZ
16/07/2019

Verroeste relingen die naar beneden dreigen te vallen: dat is het geval bij meerdere bruggen over de Brusselse Ring in de Vlaamse Rand. Gevaarlijk voor automobilisten die eronder rijden, maar ook voor de voetgangers die erover lopen. Het Agentschap Wegen en Verkeer verzekert dat de bruggen op zich nog altijd stevig zijn. “We kunnen niet overal tegelijk zijn.”

In Wemmel is de brugleuning aan de Panoramastraat helemaal doorgeroest en in Diegem brokkelt de reling van de brug aan de Haachtsesteenweg af. Met twee klachten over verouderde bruggen in dezelfde week lijken automobilisten op de Ring extra aandachtig te moeten zijn. Wie weet valt er wel een stuk van de leuning naar beneden.

De burgemeester van Wemmel maakt zich bovendien zorgen over de voetgangers, want wie tegen zo’n verroeste reling aanleunt, zou zelf naar beneden kunnen vallen. Hij liet vorige week in Het Laatste Nieuws optekenen dat hij de situatie al jaren aankaart bij het Agentschap Wegen en Verkeer, maar de gemeente zelf niets kan doen omdat de brug niet binnen hun beheer valt. “Nochtans is er onlangs een grote inspectie van de bruggen over de Ring geweest. Het lijkt mij onmogelijk dat dit niet is opgemerkt”, zei hij toen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer bevestigt dat die inspectie is gebeurd. “Met de draagkracht van de brug is niks mis, maar uiteraard worden mensen terecht ongerust als de leuningen verroest zijn”, zegt woordvoerster Carla Cox. “De relingen in Wemmel worden dit najaar nog aangepakt.”

Inspecties

In Diegem zullen de buurtbewoners nog even moeten wachten. “We kunnen niet overal tegelijk zijn”, zegt Cox. “Een leuning vervang je ook niet in 1-2-3. Die staat ingeboord in de brug, dus je zit meteen aan veel hogere renovatiekosten als je hem eruit moet halen.” In Wemmel zal het project bijvoorbeeld minstens 700.000 euro kosten.

"Over instortende bruggen moeten we ons in Vlaanderen absoluut geen zorgen maken"

Marijn Struyf, woordvoerder De Werkvennootschap

Het agentschap wil de renovatie van de brug in Diegem laten opnemen in de algemene optimalisatie van de Brusselse Ring. Die wordt uitgevoerd door De Werkvennootschap. “Wij hebben alle bruggen en tunnels aan een onderzoek onderworpen, maar het project zit nog volop in de studiefase”, zegt woordvoerder Marijn Struyf van De Werkvennootschap. “We kennen dus nog niet de exacte oplossing voor elke brug.” Een precieze termijn kan hij daar ook niet op kleven.

Drie bruggen zullen wel al vervroegd vernieuwd worden. In 2020 beginnen de werken aan de brug aan de Henneaulaan in Zaventem, net als die aan de afrit bij de Medialaan in Koningslo. Een jaar later krijgt het afrittencomplex tussen de Leopold III-laan en de luchthaven een grondige opknapbeurt. Er loopt ook een aanbesteding om het viaduct van Vilvoorde te vernieuwen.

En de verroeste leuningen dan? “Het agentschap blijft die bruggen wel inspecteren”, verzekert Struyf, “maar echt gevaarlijk is het in Vlaanderen nooit. Over instortende bruggen, zoals vorige zomer in Genua, moeten we ons absoluut geen zorgen maken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , bruggen , Agentschap Wegen en Verkeer , wegenwerken , Ring

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni