Drie kinderen me eop een Urban Arrow cargofiets
© bikeparts | Archiefbeeld.

Gemeenteschool De Kriek in Schaarbeek krijgt cargofiets

Mats Buelinckx
01/06/2021

Gemeenteschool De Kriek in Schaarbeek krijgt bij de start van het nieuwe schooljaar een cargofiets. De school kreeg een subsidie van 5000 euro van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Het helpt zowel voor het vervoer van middelen als van kinderen."

Een primeur in Brussel: gemeenteschool De Kriek in Schaarbeek heeft een nieuwe cargofiets aangeschaft. De Kriek is een Nederlandstalige school die ligt in de wijk Dailly en heeft twee locaties: de kleuterschool aan de Rogierlaan en de lagere school aan de Grote Bosstraat.

"We hebben gekozen voor de cargofiets omdat die op verschillende manieren kan worden ingezet," vertelt Erika Vandeplas van gemeenteschool De Kriek. "We kunnen er bijvoorbeeld spullen mee vervoeren tussen de scholen, want als je van de verkeerde kant komt, is het toch een stevige berg die je op moet stappen anders. De begeleiders kunnen de fiets ook gebruiken bij onze fietstochten en we kunnen er materiaal mee uitdelen aan de leerlingen."

Fiets wordt populairder

Gemeenteschool De Kriek zet al enkele jaren in op meer fietsen op school. "We hebben met onze vorige subsidies schoolfietsen en een tandem aangekocht," gaat Vandeplas verder. "Als kinderen hun vriendjes of ouders zien fietsen, willen ze ook vaak zelf de fiets gebruiken. En ouders die geen fiets hebben, kunnen er dan een van de school lenen."

En het beleid slaat aan, zowel bij de kinderen als bij de ouders. "Sommige ouders schenken hun oude fietsen aan de school. We zetten nu ook in op workshops voor zowel de kinderen als hun ouders waar ze leren hoe ze hun fiets kunnen repareren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie