Het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer wordt verplicht om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

| (Archiefbeeld.)

Getest: meer dan de helft draagt geen mondmasker op openbaar vervoer

CD
© BRUZZ
09/05/2022

Het mondmasker verdwijnt meer en meer uit het straatbeeld, en ook op het openbaar vervoer wordt de verplichting steeds meer dode letter. BRUZZ deed een steekproef op de tram. Van tweehonderd tramgebruikers droeg meer dan de helft geen mondmasker.

Op het traject van tram 92 tussen Stefania en Schaarbeek Station telden we 200 reizigers. 93 van hen droegen nog een mondmasker. Bij de andere 107 was dat niet het geval. Nochtans geldt er nog altijd een mondmaskerplicht in de voertuigen.

“Ik wist niet dat we nog een mondmasker moesten dragen,” zegt een van de reizigers. Hoewel de verplichting staat aangeduid en regelmatig wordt omgeroepen, blijken verschillende reizigers zonder mondmasker niet op de hoogte te zijn. Andere reizigers geven aan dat “toch niemand het nog draagt” en de maatregel niet meer veel zou uithalen.

Volgens An Van hamme, woordvoerster van vervoersmaatschappij MIVB, draagt het merendeel van de reizigers nog altijd een mondmasker en geeft een beperkte steekproef een vertekend beeld. “Al merken we inderdaad dat er steeds vaker reizigers zijn die de mondmaskerplicht niet respecteren, vooral omdat het elders niet meer verplicht is. Sommige mensen zijn het vergeten, hebben geen masker bij zich of denken eenvoudigweg dat het niet meer nodig is of niet strookt met andere situaties.”

Controles

Het aantal controles op de mondmaskerplicht is onveranderd, zegt Van hamme. In april werden er nog 67 pv’s opgesteld. In maart waren dat er 81, in februari 139 en in januari 154. De afgelopen maanden gebeurden die controles tijdens ticketcontroles, interventies en patrouilles. Tijdens de piek van de pandemie waren de controles louter op mondmaskers gericht.

De laatste weken gaan verschillende stemmen op om de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer af te schaffen. Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) pleitte daar vorige week al voor. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is dat ook het standpunt van de verschillende ministers van Mobiliteit van ons land.

Luchtkwaliteit controleren

Op 20 mei komt het Overlegcomité bijeen, waarbij wellicht de afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer op tafel zal liggen. Viroloog Marc Van Ranst liet toen weten dat hij daar geen voorstander van is. "Vandaag circuleert het virus nog te veel. De mondmaskerplicht overal afschaffen zou geen goed idee zijn. Maar op termijn moet het zeker mogelijk zijn: in de zomer circuleert het virus sowieso minder."

Van Ranst benadrukte dat bij een afschaffing de luchtkwaliteit beter gemonitord moet worden, zeker op verouderde bussen.

Tot een mogelijke afschaffing zal de MIVB naar eigen zeggen blijven inzetten op bewustmaking en controles van de mondmaskerplicht. “Wij doen nog altijd veel aan bewustmaking en controles om onze reizigers eraan te herinneren dat ze deze verplichting nog wat langer moeten nakomen,” zegt Van hamme.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni