Een tram van lijn 82 richting Berchem aan het Weststation.

Van Ranst: 'Vandaag mondmaskerplicht op openbaar vervoer afschaffen is te vroeg'

ADD
© Belga - BRUZZ
03/05/2022
Updated: 03/05/2022 09.37u

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft gevraagd om de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer af te schaffen. "De mondmaskers vandaag afschaffen, dat zou te vroeg zijn. Maar in de zomer circuleert het virus minder, op termijn moet dat zeker haalbaar zijn", reageert viroloog Marc Van Ranst.

"In overleg met mijn collega's die bevoegd zijn voor mobiliteit in de gewesten, heb ik vrijdag aan het kernkabinet van de federale regering gevraagd dat het Overlegcomité zo snel mogelijk samenkomt om te beslissen over het einde van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer", aldus Gilkinet.

De minister hoopt dat dit ten laatste volgende week gebeurt. "Gezien de ontwikkeling van de pandemie kan het einde van deze maatregel nu worden overwogen, ook al blijft het dragen van een mondmasker in de trein ongetwijfeld aanbevolen voor zieke of kwetsbare mensen."

Luchtkwaliteit monitoren

"In de zomer circuleert het virus sowieso minder," stelt viroloog Marc Van Ranst. "Vandaag circuleert het virus nog te veel. De mondmaskerplicht overal afschaffen zou geen goed idee zijn. Maar op termijn moet het zeker mogelijk zijn: in de zomer circuleert het virus sowieso minder."

"Het is dan wel belangrijk dat de luchtkwaliteit beter gemonitord wordt. Ik neem zelf dagelijks de bus en de trein. Zeker op verouderde bussen is een betere verluchting nodig. Zelfs als zo'n oude bus nog maar halfleeg is, stijgt de CO2-concentratie te snel. Misschien moeten vervoersmaatschappijen dat zelf monitoren."

Pieterjan Desmet, woordvoerder van bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen) wil nog geen standpunt innemen over de afschaffing: "Wij zullen zoals altijd uitvoeren wat het overlegcomité beslist. Maar we begrijpen de vraag omdat het een van de laatste verplichtingen is die momenteel nog van kracht zijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni