Gewest hoopt op 11.000 elektrische laadpalen tegen 2030

GR, Toon Hendrikx
© BRUZZ
24/08/2020

Aan de Jetselaan in Jette is vandaag de honderdste Brusselse elektrische laadpaal ingehuldigd. Daarmee is het gewestelijke basisnetwerk van oplaadmogelijkheden volledig operationeel. Brusselaars kunnen vanaf nu wel zelf nog extra elektrische publieke laadpalen aanvragen. Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) wil zo het aantal laadpalen tegen 2030 verhogen naar 11.000.

In Brussel rijden per dag zo’n 5.000 elektrische wagens rond. Die kunnen hun batterij opladen aan een basisnetwerk van publieke laadpalen die verspreid staan over heel het Brussels gewest. In totaal gaat het om 100 laadpalen, waarvan de laatste vandaag werd geïnstalleerd aan de Jetselaan.

Gemiddeld wordt elke paal minstens een keer per dag in gebruik genomen. De verwachting is dat er in de toekomst alleen maar meer elektrische wagens zullen bijkomen. Toch zal het basisnetwerk in de toekomst niet uitgebreid worden.

Om overbelasting te voorkomen, wordt het voor de Brusselaars mogelijk om zelf een extra publieke laadpaal aan te vragen via charge.brussels. Al zijn daar wel een paar voorwaarden aan verbonden. Zo mag er in een straal van 250 meter geen laadpaal aanwezig zijn en mag je niet beschikken over een eigen garage.

Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) schat de wachttijd tussen de aanvraag voor een elektrische laadpaal en de plaatsing ervan op een paar maanden. Met deze ingreep wil Van den Brandt het aantal laadpalen in Brussel optrekken naar 11.000 tegen 2030.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Milieu , elektrische laadpalen , charge.brussels , Elke Van den Brandt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni