Gewest peilt bij gemeenten naar idee om autoloze dagen op te trekken

© Bart Bijnens
| (archiefbeeld) Autoloze zondag

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) peilt bij de Brusselse burgemeesters naar het idee om het aantal autoloze dagen in het Brussels gewest te verhogen. Maandag stuurde ze hen een brief met de vraag om de praktische haalbaarheid van het project te bestuderen.

Het idee om het aantal autoloze dagen te verhogen, is niet nieuw. In april 2019 keurde het parlement bovendien een resolutie goed om autoloze dagen verder te ontwikkelen als instrument in de strijd tegen luchtvervuiling. Ook de huidige minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) legt het project op tafel.

Maandag ontvingen de negentien Brusselse burgemeesters daarom een brief van de minister waarin hen gevraagd wordt de praktische haalbaarheid van het project te bestuderen. Van den Brandt vraagt hen na te denken over de impact van de organisatie van deze dagen, ook wat betreft kalender en budget.

"Wij nodigen u uit om de resultaten van deze denkoefening en de administratieve en budgettaire impact ervan te bespreken tijdens een digitale vergadering op 30 juni om 14 uur," klinkt het in de brief.

Kostenplaatje

Volgens Le Soir zullen de kosten het grootste struikelblok vormen. De krant sprak met verschillende burgemeesters die niet meteen laaiend enthousiast reageerden.

Zo bemerkte Sophie De Vos (Défi) uit Oudergem dat het initiatief veel administratief werk voor de gemeente met zich meebrengt, en vroeg Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi) zich af of dit een dringende prioriteit is, rekening houdend met alle uitdagingen waarmee het gewest geconfronteerd wordt. Geen van de door Le Soir ondervraagde burgemeesters sloot echter onmiddellijk alle deuren.

Om het aantal autoloze dagen te verhogen, worden op dit moment voor 2023 drie scenario's voorgesteld: een dag per maand, een dag per maand in de zomer en een op vier zondagen per jaar.

"De positieve effecten van de autovrije dag zijn aanzienlijk," klinkt het in de brief van Van den Brandt. "Er heerst die dag een feestelijke sfeer, de stad is leefbaarder en er is meer zuurstof en rust. Een verhoging van het aantal autoloze dagen kan bijdragen tot de modal shift en biedt Brusselaars en bezoekers meer kansen om verschillende actieve vervoerswijzen uit te proberen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?