| De fietsroute met brug wordt 600 meter lang en sluit ook aan op het Kanaalfietspad.

Gewest plant fietsersbrug over kanaal aan Abattoir

Tim Gatzios
© BRUZZ
09/04/2020

Brussel Mobiliteit plant de aanleg van een nieuwe volledig afgescheiden fietsroute in Anderlecht. Het gaat om een verbinding van ongeveer 600 meter tussen de Birminghamstraat en de Bergensesteenweg. Fietsers en voetgangers krijgen zo een extra mogelijkheid om het kanaal over te steken.

De route zal een aantal belangrijke bestaande en toekomstige fietspaden met elkaar verbinden. Het nieuwe fietspad start aan het kruispunt tussen de Birminghamstraat en de Jules Graindorlaan en sluit daar aan op een toekomstige fietssnelweg richting Simonis, Bockstael en de Noordwijk.

Vervolgens gaat het richting een nieuwe fietsersbrug over het kanaal, waarbij ook een verbinding met het drukke kanaalfietspad aangelegd wordt. Via de site van de slachthuizen van Anderlecht gaat het fietspad tot slot richting de Bergensesteenweg.

Welkome extra oversteek

De nieuwe fietsersbrug is een onderdeel van het gewestelijk stadsvernieuwingscontract om de ruime omgeving van het Weststation op te waarderen. De wijken aan beide kanten van het kanaal moeten door de brug beter met elkaar verbonden worden. In het gebied bestaan vandaag immers erg weinig mogelijkheden om het kanaal over te steken. De afstand tussen de Kuregembrug en de Ropsy Chaudronbrug bij metrostation Delacroix is meer dan een kilometer.

Bovendien zijn er in de wijk heel wat belangrijke aantrekkingspolen, zoals Abattoir en de campus van de Erasmushogeschool aan de ene zijde van het kanaal, en tal van bedrijven aan de andere kant van het water.

Er loopt nu een ontwerpwedstrijd samen met de Brusselse bouwmeester. Geïnteresseerden kunnen zich tot 12 mei kandidaat stellen. De bouw van de fietsverbinding zou 5,4 miljoen euro kosten. De werken zouden in de loop van 2023 afgerond moeten zijn.

fietspad fietsersbrug kanaal abattoir

| De fietsroute zal lopen van de rotonde linksboven in beeld tot de Bergensesteenweg in de rechterbenedenhoek. Over het kanaal komt een nieuwe brug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Mobiliteit , fietspad , fietsersbrug , stadsvernieuwingscontract , fietssnelweg , Kanaalfietspad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni