Gezien: Fietsers vieren twintigste verjaardag ‘Kritische Massa’

© Twitter BX1

Zaterdagnamiddag verzamelden honderden fietsers zich aan het Jubelpark om de twintigste verjaardag van hun burgerbeweging ‘Kritische Massa’ of ‘Masse Critique’ te vieren. Volgens de lokale politie waren er meer dan 600 deelnemers. Op hun Facebookpagina spreekt de organisatie van 1.500 fietsers.

De fietsers kwamen van over het hele land om deze verjaardag te vieren. Ze zongen er onder de triomfboog, waarna de colonne zich via de Tervurenlaan richting Havenlaan begaf. Op die manier willen ze meer aandacht vragen voor de plaats van de fietsers in de stad.

“Vandaag worden we als fietsers erkend en gerespecteerd,” zegt Dominique Baecke, lid van de Franstalige fietsersorganisatie Gracq. “Nu wordt rekening met ons gehouden, maar nog niet voldoende. Brussel is nog lang geen aangename stad om te fietsen,” aldus Baecke. Via de Kritische Massa hoopt hij de fiets nog zichtbaarder te kunnen maken in de stad.

De Kritische Massa’s ontstonden in de jaren negentig in San Francisco. Inmiddels worden ze georganiseerd in meer dan 300 steden verspreid over de wereld.

Masse Critique Kritische Massa Brussel
© Twitter Toon Vanagt
Masse Critique Kritische Massa 20ste verjaardag
© Twitter Maxime Delrue

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?