Gezien: geen treinen in Brussel-Zuid tijdens verlengde weekend

Door werken aan de seininrichting zal de zuidelijke inrit van Brussel-Zuid niet toegankelijk zijn tijdens de verlengde weekends in november. Daardoor rijden de meeste treinen niet van en naar Brussel-Zuid.

Van donderdagavond 31 oktober tot en met zondag 3 november en van vrijdagavond 8 november tot en met 11 november geldt een alternatieve dienstregeling voor de treinen. De meeste treinen houden dan geen halt meer aan Brussel-Zuid.

Wie met de trein naar de luchthaven moet kan dat wel nog. Vanuit Brussel-Zuid rijden er twee treinen per uur uit richting Brussels Airport-Zaventem, vanuit Brussel-Noord rijden er vier treinen per uur uit. Tussen Antwerpen en Brussel-Zuid sporen er in elke richting twee IC-treinen per uur. Die stoppen aan de drie grote Brusselse stations. De IC Antwerpen-Charleroi gaat niet verder dan Brussel-Noord.

Werken_BrusselZuid_NoordZuidverbinding
© AM/BRUZZ

Modernisering

De IC-treinen tussen Oostende en Eupen en tussen Blankenberge en Genk stoppen dan weer niet in Brussel-Noord, - Centraal én -Zuid. Die treinen worden omgeleid via Denderleeuw en Schaarbeek. Tussen Halle en Brussel zullen er tijdens die twee weekends geen treinen rijden, maar daarvoor zet de NMBS vervangbussen in. Tenslotte zullen de werken ook impact hebben op de internationale treinen naar Frankrijk en Groot-Brittannië.

Tot en met 11 november werkt Infrabel nog aan de modernisering van de Noord-Zuidverbinding. "Het seinhuis van Brussel Zuid, dat het verkeer op één van de drukste en ingewikkeldste spoorknooppunten in goede banen moet leiden, functioneerde tot nu toe op elektromechanische technologie", zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel, de infrastuctuurbeheerder van de Belgische spoorwegen. "Dat is technologie die bijna een halve eeuw oud is. Dat systeem wordt nu vervangen door een volledig computergestuurd systeem, wat een grote digitale sprong voorwaarts betekent."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?