Gezien: Jetse schepenen zijn even protest-elfen

protest Jette verbreding Ring
© Reine Nkiambote / BRUZZ
| De Jetse schepenen (minus de liberale fractie) kozen als verkleedthema voor The Lord of the Rings, vanwege "de aantrekkingskracht van de ring"
© Reine Nkiambote / BRUZZ
| De Jetse schepenen (minus de liberale fractie) kozen als verkleedthema voor The Lord of the Rings, vanwege "de aantrekkingskracht van de ring"
Updated: 25-03-2018 - 15:45

Tussen de 600 en 700 mensen kwamen zondagochtend volgens de organisatoren het protest steunen van de gemeente Jette tegen de geplande uitbreiding van de Ring rond Brussel. De meeste Jetse schepenen waren verkleed als elfen uit Lord of the Rings. Tijdens de actie werd bekendgemaakt dat een stukje Ring zich op Jets grondgebied bevindt, en Jette dus ook een advies mag uitbrengen.

De protestactie begon zondagochtend om 11 uur aan de Laarbeekchalet, in het gelijknamige bos vlak naast de Ring. "Het thema is Lord of the Rings", zei schepen van Mobiliteit Nathalie De Swaef (Groen) eerder deze week aan BRUZZ, "naar de aantrekkingskracht die de ring op sommige beleidsmakers schijnt uit te oefenen."

De manifestanten zien liever een overkapping van de autosnelweg én een uitbreiding van het Laarbeekbos. "10 jaar werken en 1,2 miljard euro om nadien gewoon opnieuw met zijn allen in de file te staan. Ik denk dat er betere manieren zijn om geld op te doen. In Jette kiezen we voor de mobiliteit van de toekomst en niet voor die van het verleden", zei schepen van Mobiliteit Nathalie De Swaef (Groen).

De liberale fractie uit het schepencollege deed wel niet mee met de verkleedpartij. Zij zijn voor de verbreding van de Ring, maar hebben zich wel neergelegd bij het standpunt van de meerderheid binnen het schepencollege.

De manifestatie verplaatste zich naar de autosnelweg aan de rand van het bos. Daar werd bekendgemaakt dat een stukje van de Ring zich op grondgebied van Jette bevindt. Dat betekent dat er voor de verbreding een stedenbouwkundige vergunning moet aangevraagd worden bij het Brussels gewest en dat de gemeente Jette ook een advies mag uitbrengen. Indien hun inspraak niet gerespecteerd wordt, is het Jetse schepencollege bereid gerechtelijke stappen te ondernemen en bij de Raad van State een verzoek tot nietigverklaring in te dienen.

Bekijk de sfeerbeelden van de actie:

Uitbreiding Ring rond Brussel

De Ring zorgt al enkele jaren voor wrijvingen tussen Vlaanderen en Brussel. Is de verbreding van de Ring het juiste antwoord op het groeiende verkeersprobleem? De meningen zijn verdeeld.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?