Jette vraagt overkapping van de Ring

De gemeente Jette blijft gekant tegen de verbreding van de Ring, een project van de Vlaamse overheid. Maar komt die er toch, dan wil Jette een overkapping.

Dat zegt schepen van Leefmilieu Claire Vandevivere (CDH) aan BRUZZ. Samen met schepen voor Mobiliteit Nathalie De Swaef (Groen) ijvert ze voor alternatieven.

"Zo'n verbreding is geen oplossing op lange termijn", zegt Vandevivere. "Alle studies wijzen uit dat een verbrede weg na een tijdje extra auto's aanzuigt, waardoor het fileprobleem niet verdwijnt. Er zijn andere oplossingen voor de mobiliteitsproblemen: een kilometerheffing, de uitbreiding van het openbaar vervoer; het aanmoedigen van zachte mobiliteit, enzovoort." 

Maar de Vlaamse regering is vóór een verbreding van de Ring. De werken daarvoor moeten starten in 2019.

"Als die verbreding er dan toch komt, willen we over een afstand van minstens 600 meter een overkapping", aldus Vandevivere. "Zo creëren we een link tussen het Laarbeekbos en de groene ruimten in Wemmel, wat de ecologische kostprijs van het project doet dalen." De overkapping zou, volgens de studie Metropolitan Landscapes, gebruikt kunnen worden voor recreatie en landbouw, en de levenskwaliteit van de omwonenden verbeteren.

De economische kostprijs daarentegen zal stijgen door een overkapping. "Maar de verbreding is sowieso al heel duur", zegt Vandevivere. "Het is voor ons een kans om beter te doen dan gewoon een uitbreiding."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?