Gezien: nieuw stukje voetgangerszone open

© KH

Tussen het Fontainasplein en de Verversstraat is er opnieuw een stukje voetgangerszone af. Fietsers en voetgangers kunnen er al vrij circuleren. Op termijn komt op dit deel echter ook een rijstrook voor auto’s in één richting.

Ergens in de loop van dit jaar vonden het Brusselse stadsbestuur en bouwheer Beliris het gaspedaal bij de aanleg van de voetgangerszone. Het stuk tussen het Fontainasplein en de Verversstraat is daar misschien nog het beste voorbeeld van. De voorbije maanden werd er in sneltreinvaart gewerkt.

Sinds enkele dagen is de zone nu ook helemaal toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De schotten die de voetpaden van de middenstrook scheidden zijn weggehaald, maar auto's kunnen er niet in.

voetgangerszone oneffen wegdek
© KH
| Het wegdek ligt er aan de rand vaak oneffen bij.

Op dit moment fungeert dit deel van de nieuw aangelegde zone daardoor als een echte piétonnier: er rijden geen auto’s. Schijn bedriegt echter: zodra de werken helemaal af zijn, zal het autoverkeer dat uit de Verversstraat komt dit deel opmogen in één richting, die van het Fontainasplein dus. Dat gebeurt over de centrale strook.

Net zoals in het volledig autovrije deel - vanaf de Verversstraat richting De Brouckère - zijn er olmen geplant op dit deel van de vernieuwde centrale lanen.

De aanleg aanleg lijkt overigens niet altijd even grondig gebeurd. Met name stroken langs de huizen zijn vaak oneffen aangelegd.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?