| Deelsteps van Lime, pal op de blindengeleidestrook aan metrohalte Kunst-Wet

Waar deelsteps in Brussel geparkeerd worden, blijft een issue. Soms pal op de blindengeleidestrook, zo blijkt. En op Wereldbrailledag wil de Brailleliga dat probleem graag aankaarten.

Een lezer stuurde een foto door van een rijtje nieuwe Lime-deelsteps aan metrohalte Kunst-Wet, netjes geparkeerd precies op de gidsstroken voor blinden en slechtzienden. “Niet door de gebruikers, maar door degenen die de steps na het nachtelijk opladen terug zetten in de stad." De lezer noemt dat "dom en asociaal."

De Brailleliga heeft echter geen weet van systematisch foutgeparkeerde steps. Maar des te meer van andere obstakels op de blindengeleidestroken.

“Overal staan auto’s of fietsen op de geleidestroken”, zegt woordvoerster Charlotte Santens aan BRUZZ. “Terwijl de weg vinden voor blinden al zo moeilijk is. Zij moeten stoklooplessen krijgen om de weg tussen huis en bijvoorbeeld een nieuwe werkplek aan te leren. Die moeten ze heel precies vanbuiten leren, door bijvoorbeeld hun stappen te tellen.”

Ribbelstroken

Als een voetpad tot een einde komt, leiden ribbelstroken in de laatste meters naar een tegel met noppen", vervolgt Santens. "Die duidt een verandering van de situatie, zoals een oversteekplaats, aan. Maar als iemand een fiets, step of stapel kartonnen dozen op die strook plaatst, is de blinde zijn of haar houvast kwijt. Mensen doen dat meestal onbewust, maar het stelt blinden wel voor problemen", aldus Santens.

Ook een slechte coördinatie bij wegenwerken kan tot pijnlijke situaties leiden, met recent nog nieuwe blindengeleidestroken in Sint-Gillis die recht op paaltjes uitkwamen.

Dat mensen inderdaad niet altijd weten waar de ribbel- en noppentegels voor dienen, blijkt uit dit Nederlandse overheidsfilmpje, dat fietsers moet aanmanen niet op de blindengeleidestroken te parkeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Economie , Samenleving , blinden , blindengeleidestroken , Brailleliga , braille

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni