© BRUZZ | Het rond punt is weer rond in Jette.

Gezien: verkeersfilters Lecharlierwijk opgeheven

EC
© BRUZZ
16/11/2022

De Amnesty Internationalsquare in Jette is opnieuw een gewoon rond punt zonder verkeersfilter. De gemeente haalde de bloembakken en stenen dinsdag weer weg, zoals vorige maand al was aangekondigd na protest in de wijk. Er volgt nu een evaluatie.

In totaal was de filter en het bijhorende circulatieplan maar zo’n twee maand in voege, van begin september tot midden november. “We hebben in die periode wel tellingen gedaan van het aantal wagens in de straten. Via GPS-gegevens kunnen we de routes van wagens vergelijken met hun routes van voor de filter, net als filegegevens,” legt schepen van Mobiliteit Nathalie De Swaef (Groen) uit. Die cijfers zullen dienen voor een evaluatie, die het gemeentebestuur eerder had beloofd “om de gemoederen te bedaren.”

In de Lecharlierwijk ontstond vorige maand protest rond de verkeersfilter aan de Amnesty Internationalsquare, in de nasleep van ander mobiliteitsprotest in onder meer Kuregem. Volgens voorstanders was het niet duidelijk of het protest alleen uit de eigen wijk kwam en hoe groot het werkelijk was. De gemeente beloofde daarop een evaluatie, maar ook een pauze. Mobiliteitsschepen De Swaef noemt de testfase van twee maanden zelf erg kort. “De eerste dagen moeten mensen het plan nog leren kennen. De gegevens zullen pas interessanter worden in de latere weken,” zegt ze.

In december volgt wel nog een enquête in de wijk, die buurtbewoners eenmalig online of op papier zullen kunnen invullen. “Daarna zullen we de cijfers samen bespreken op het college,” zegt De Swaef. Er is nog geen timing bekend. Ook de bespreking van het circulatieplan voor de Dielegemwijk is intussen uitgesteld tot volgend jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Mobiliteit, Lecharlierwijk, amnesty internationalsquare, nathalie de swaef, circulatieplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie