De Brouckèreplein voetgangerszone tegels kapot

| De rijweg op het nieuwe De Brouckèreplein is al beschadigd

Gloednieuwe voetgangerszone begint al te verslijten

Tim Gatzios
© BRUZZ
07/02/2019
Updated: 07/02/2019 17.30u

De rijbaan van het heraangelegde De Brouckèreplein in het stadscentrum is al op verschillende plaatsen beschadigd. Straatstenen zijn verzakt of gebroken. Het stuk weg werd nog geen jaar geleden opengesteld voor autoverkeer, in juli 2018. De Stad Brussel laat weten dat het probleem na maart aangepakt wordt.

Het vernieuwde De Brouckèreplein lijdt onder het auto- en busverkeer. De rijweg in het verlengde van de Jacqmainlaan is maar pas heraangelegd, en vertoont nu al tekenen van slijtage. Er treedt een soort spoorvorming op, verzakkingen en beschadigingen veroorzaakt door de autobanden.

Anders dan bij de gelijktijdig uitgevoerde heraanleg van de Wolvengracht en de Bischopsstraat werd er niet gekozen voor beton. De keuze voor kleine straatsteentjes blijkt dus niet zo duurzaam te zijn. Het is niet duidelijk of de aanleg is uitgevoerd volgens de regels van de kunst. De heraanleg van de rest van het plein is nog volop bezig. Ook aan de overkant bij Hotel Métropole komt een rijweg.

'Zoeken duurzame oplossing'

Brussels schepen van Openbare Werken Bart Dhondt (Groen) laat weten dat zijn diensten en bouwheer Beliris al enkele maanden op de hoogte zijn van het probleem. "Het is inderdaad slecht aangelegd. De aannemer zal de werken opnieuw moeten uitvoeren, maar dat gebeurt pas na maart, wanneer de werken afgerond zijn. Zo kunnen we eventuele andere herstellingswerken bundelen," laat hij weten.

BRUZZ merkte vorig jaar al op dat de voetgangerszone op sommige plaatsen wat hobbelig was, dat ging toen over de wandelzone. Ook de paaltjes hebben het er niet onder de markt.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Voetgangerszone Vijfhoek , voetgangerszone , straatstenen , De Brouckèreplein , duurzaamheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni