Gratis proeven van autodelen deze zomer

© Kevin Van den Panhuyzen
| Cambio, het grootste autodeelplatform in Brussel, doet mee aan de campagne.

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) heeft een campagne gelanceerd om autodelen te promoten. Daarvoor werkt hij samen met vijf autodeelplatformen. Tot en met het einde van de zomervakantie kunnen Brusselaars deze platformen gratis uittesten.

“Uit onderzoek blijkt dat mensen die met deelwagens rijden, veertig procent minder verplaatsingen met de auto doen. Een deelwagen vervangt vijftien privéwagens”, zegt Pascal Smet aan BRUZZ. “We willen dat Brusselaars nog meer gebruik maken van autodelen.”

Daarom heeft de Brusselse minister van Mobiliteit vandaag een campagne gelanceerd, de Carsharing Summer Experience. Daarmee wil de minister alle Brusselaars aansporen om gebruik te maken van autodeelplatformen. Smet werkt daarvoor samen met de vijf grootste spelers op de markt: Cambio, Ubeeqo, Zen Car, DriveNow en Zipcar.

Van 25 juni tot 22 september kunnen Brusselaars deze platformen gratis uittesten. Wie dat wil, kan daarvoor terecht op de website van de campagne. Via een link naar de vijf deelnemende platformen, kan men zich gratis registreren als gebruiker. Afhankelijk van het autodeelplatform, krijgt een gebruiker 30 minuten tot 4 uur rijtijd aangeboden.

Groeiende markt

Het initiatief van minister Smet is een stap in de goede richting, vinden de autodeelplatformen. Hun sector groeit, maar het mag nog wat meer zijn. “We waren in 2016 begonnen met 150 wagens en dat is gegroeid naar 300”, aldus Christian Lambert van DriveNow. “Elke dag komen er 50 à 100 nieuwe klanten bij. We zitten nu aan 30.000 ingeschreven klanten, maar de bedoeling is dat dat aantal verdubbelt om het model winstgevend te maken.”

Eén van de deelnemende platformen is Zen Car, dat enkel elektrische wagens aanbiedt. Het bedrijf begon in 2011 met 17 auto’s en 27 stations. Vandaag zijn dat 65 stations geworden en meer dan honderd wagens. “De vraag blijft stijgen. Er zijn verschillende operatoren op de markt, autodelen wordt aangemoedigd en er is een goede zichtbaarheid”, vertelt CEO Serge Starckmann aan Bruzz.

'Een oplossing'

“Dat is alleen maar goed voor deze sector, een sector die vandaag nog steeds beperkt is”, meent Starckmann. “Daarom is het belangrijk dat we mensen nog meer aanmoedigen om gebruik te maken van onze platformen. We moeten hen de volgende vraag stellen: heb je vandaag nog een eigen wagen nodig in Brussel?”

Dat autodelen dé oplossing is, gelooft de CEO van Zen Car niet. “Maar het is een oplossing, aanvullend aan het openbaar vervoer en de fiets.” Starckmann is dan ook blij met het initiatief van Pascal Smet, dat de autodeelbedrijven nog meer in de kijker zet, maar hij droomt van meer. “Ik droom ervan dat we in steden als Brussel alleen privéauto’s toelaten voor strikt noodzakelijke doeleinden”, zegt de man achter Zen Car, “maar dat we onszelf snel en comfortabel kunnen verplaatsen met het openbaar vervoer en deelwagens.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?