Gratis reizen met MIVB en werfbezoek Metro 3 op autoloze zondag

bm-stib-stationalbert-10-06-2021sprbyannickcoppens43.jpg
© MIVB
| Werf Metro 3
© MIVB
| Werf Metro 3

Zondag 19 september vindt traditioneel de autoloze zondag plaats tijdens de Week van de Mobiliteit. MIVB maakt van de gelegenheid gebruik om nieuwsgierigen een blik te gunnen achter de schermen van de werf van de nieuwe metrolijn 3. Daarvoor moet je naar station Albert in Vorst, dat in de toekomst een multimodale hub wordt. Het MIVB-net is de hele dag gratis en wordt versterkt zodat iedereen kan genieten van de autoloze zondag.

Het hele MIVB-net is gratis op zondag 19 september, en dit vanaf het begin tot het einde van de dienst. De poortjes gaan dan automatisch open in de stations en de valideringstoestellen worden uitgeschakeld in voertuigen en stations. Bussen, trams en metro’s rijden volgens de dienstregeling van een zaterdag in plaats van een zondag, zodat de frequenties op het hele net hoger zijn. De drukste lijnen worden bovendien versterkt. Details zijn terug te vinden op de website van de MIVB: www.mivb.brussels

Voor de traditionele opendeurdag nodigt de MIVB op zondag 19 september het publiek uit om een kijkje te nemen achter de schermen van het toekomstige eindpunt van Metro 3. Dat wordt momenteel aangelegd in het station Albert in Vorst. Om deel te nemen aan de rondleiding is het verplicht om in te schrijven via de website albert.mivb.brussels.

Grootschalige werken

De werkzaamheden voor de verbouwing van het station Albert zijn momenteel volop bezig. "Het station wordt op termijn een nieuwe eindhalte voor tramlijnen 4 en 51 enerzijds en voor Metro 3 anderzijds", duidt woordvoerster An Van hamme. "Daarom moeten de perrons worden verhoogd en moet de uitrusting worden aangebracht die nodig is voor de toekomstige doorkomst van de metro. In het station komen in totaal 5 liften en een bewaakte fietsparking."

Station Albert was van meet af aan ontworpen om ooit de metro te mogen verwelkomen: een grote lokettenzaal, ruimtes achter de muren, lange perrons, brede tunnels,... Toch zijn de werkzaamheden die er momenteel plaatsvinden geen sinecure: het station wordt omgetoverd tot een moderne, aangename multimodale hub waar reizigers gemakkelijk van tram naar metro kunnen overstappen.

"De werken omvatten de ontmanteling van de tunnel tussen de bovengrondse halte Jupiter en het niveau -2 van het station, de aanleg van nieuwe technische lokalen, het verplaatsen van de riolering, het weghalen van sporen, ballast en diverse uitrustingen, de aanleg van nieuwe steunmuren en de vernieuwing van alle uitrustingen en afwerkingen (vloer, muur, plafond, verlichting, rolluiken, signalisatie, laagspanningsinstallaties, enz.)", klinkt het nog. "Op niveau -2 komt de eindhalte van de toekomstige Metro 3 en op niveau -1 komt een nieuw tramstation, met de eindhaltes van lijnen 4 en 51."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?