'Groene' deelsteps niet zo milieuvriendelijk

© PhotoNews
| Een ritje maken met een deelstep is slechter voor het milieu dan een toertje op een brommertje.

Deelsteps zijn minder milieuvriendelijk dan je denkt. Voor korte afstanden is een ritje met de bus zelfs beter voor het milieu.

Op het eerste gezicht zijn deelsteps een zegen voor het milieu: ze zijn stil en stoten geen stinkende uitlaatgassen uit. Maar schijn bedriegt. Volgens een studie van de Amerikaanse North Carolina State University, waarover de krant De Standaard bericht, is het zelfs beter de bus of een brommer te nemen voor korte afstanden.

Vooral de productie en het onderhoud van de steps is vervuilend. Zeker omdat een deelstep een korte levensduur heeft, moeten ze vaker geproduceerd of hersteld worden, en dat stoot veel CO2 uit.

De ophaal- en oplaadproces gaat ook niet vrijuit. Deelstepbedrijven moedigen burgers aan om de steps op te halen om die tegen een (kleine) vergoeding op te halen en op te laden. De ratrace die dat teweeg brengt zorgt voor veel extra uitstoot in de steden.

"Hopelijk veranderen de deelstepbedrijven ook hun manier van werken, bijvoorbeeld tijdens het ophaalproces, zodat het toch iets milieuvriendelijker kan," besluiten de onderzoekers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?