Haachtsesteenweg krijgt vier vaste flitsradars

De Haachtsesteenweg in Schaarbeek.

Het Brussels Gewest en de gemeente Schaarbeek zetten extra middelen in om de beruchte Haachtsesteenweg veiliger te maken. Er komen radars op twee kruispunten, gefinancierd door staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V).

De vier vaste radars moeten snelheidsduivels op de Haachtsesteenweg sneller bij de lurven vatten, na de vele, soms dodelijke, ongevallen daar. Er komen twee radars op het kruispunt met de Voltairelaan en twee op het kruispunt met de Schaarbeekse Haardstraat.

Tegen dit najaar moeten de radars er staan, het kostenplaatje bedraagt 20.000 euro per stuk. De maatregel komt bovenop de bestaande verkeersveiligheidsplannen van zowel de gemeente als het gewest, en is het gevolg van de samenwerking tussen de twee niveaus.

'Zal niet bij deze maatregel blijven'

“Brussel is Francorchamps niet: overal waar het kan werken we samen met de gemeentes om de verkeersveiligheid te verbeteren,” zegt Eric Laureys van het kabinet-Debaets (CD&V). “Met Schaarbeek verloopt die samenwerking vlot. Het zal ook niet bij deze maatregel blijven, maar daarover kunnen we nu nog niet communiceren.”

"Er zijn al veel zware ongevallen gebeurd op de Haachtsesteenweg en de bewoners zijn ongerust. Ook al gaat het om een gewestweg, we willen al het mogelijke doen om de situatie veiliger te maken", zegt burgemeester Bernard Clerfayt (Défi).

Lidars

Omdat er een tram rijdt op sommige delen van de Haachtsesteenweg is er een technologisch geavanceerder camerasysteem en dus een bijkomende studie nodig. Daarnaast bekijkt het Gewest samen met de gemeente, het Brussels parket en de politiezone Noord ook de mogelijkheden om trajectcontroles in te voeren op grote verkeersassen in Schaarbeek.

In het streven naar veiliger verkeer gaat het Brussels Gewest ook zes nieuwe lidars leasen, zogenoemde superflitspalen. Die zouden in de loop van de zomervakantie paraat moeten zijn.

De politiezone Noord, waar Schaarbeek deel van uitmaakt, heeft al regelmatig een lidar ingezet. “Maar we hopen binnenkort ook zelf zo’n lidar te leasen,” zegt Isabelle Vanhay van de gemeente Schaarbeek. “De wil is er, we moeten alleen nog uitzoeken hoe we dat gaan aanpakken met zo min mogelijk administratieve rompslomp.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?