Helft minder fietsongelukken door openslaande autodeuren

© Bart Dewaele
| Er gebeuren minder ongelukken tussen fietsers en openslaande autodeuren dan tien jaar geleden.

Fietsers hebben veel minder ongelukken doordat automobilisten hun autodeuren openslaan. Het gaat om een halvering in de laatste tien jaar. Dat blijkt uit een vraag aan Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

Uit een studie van 2017 blijkt dat 15 procent van de ongevallen met fietsers gebeurt wanneer een automobilist zijn portier onverwacht opent. Dit soort ongevallen is in tien jaar tijd gehalveerd.

Dat blijkt uit een vraag van Jamal Ikazban (PS) aan minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) in de mobiliteitscommissie van het Brusselse parlement, zo schrijft La Dernière Heure. Brussel Mobiliteit bevestigt dat dit soort ongevallen in tien jaar tijd is gehalveerd dankzij aanpassingen van de infrastructuur.

Nieuwe fietsvoorzieningen hebben sinds 2005 een bufferzone tussen het fietspad en de parkeerstrook. Die richtlijn wordt sterk benadrukt in het handboek dat de regels voor fietsinfrastructuur bepaalt.

Aandacht voor de wegcode

Ook vandaag zet Van den Brandt zich volop in om dit type ongelukken te vermijden. Zo is er een aanvullende communicatie gepland over de wegcode en dan met name artikels 28 en 40 en over de plaats van de fietser op de openbare weg.

In artikel 28 wordt gesproken over het uitstappen in een voertuig zonder gevaar voor andere weggebruikers, met name voetgangers en bestuurders van tweewielers. Artikel 40 stelt op zijn beurt dat automobilisten extra voorzichtig moeten zijn in aanwezigheid van kinderen en oudere fietsers.

Ook wil Van den Brandt dat er tijdens het afleggen van het rij-examen nog meer aandacht komt voor veilig fietsen. "Om het rijbewijs te behalen moet de kandidaat een 'risicoperceptie'-test afleggen", aldus de minister. "Deze test omvat de identificatie van fietsroutes in de buurt van de auto. Deze aanpak is een begin van de integratie van dit thema dat in de toekomst kan worden versterkt".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?