Helft nieuwe brug 'voor mens en dier' over Brusselse Ring geplaatst

© Dimitri Strobbe via Twitter

In Zaventem is zaterdagnacht aan de Hector Henneaulaan de helft van een nieuwe brug over de Brusselse Ring geplaatst. Voor de werken werd de Ring tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. Dat meldt de Werkvennootschap, die voor rekening van Vlaanderen grote en complexe mobiliteitsprojecten uitvoert.

De huidige brug van de Hector Henneaulaan dateert uit de jaren 70 en is dringend aan vernieuwing toe. Voetpaden ontbreken op delen van de brug en fietsers rijden rakelings langs het autoverkeer op geschilderde fietssuggestiestroken. Het autoverkeer, met inbegrip van de bus, staat er ook vaak stil.

"Met deze nieuwe brug pakken we alweer een verouderde brug aan van de lijst van prioritaire kunstwerken," zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

"De nieuwe brug is dubbel zo breed als de bestaande, en biedt ruimte aan alle weggebruikers om zich vlot en veilig te verplaatsen. De volwaardige fiets- en voetpaden zullen volledig afgescheiden zijn van het autoverkeer. Bussen zullen in beide richtingen over een vrije busbaan rijden en ook het autoverkeer krijgt een vlottere afwikkeling. Voor planten en dieren wordt op de brug een 'ecopassage' gebouwd," zegt Peeters.

Met de plaatsing van deze brughelft komt een eind aan de eerste grote fase van de werken. De volgende maanden wordt het geïnstalleerde brugdeel rijklaar gemaakt tegen de winter van 2022. Nadien wordt de oude brug afgebroken en vervangen door een tweede nieuw brugdeel. De volledige werken duren tot het voorjaar 2024.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?