Heraanleg Havenlaan laat op zich wachten

Havenlaan BRUZZ ACTUA 1581 Havenlaan BRUZZ ACTUA 1581
© Brussel mobiliteit
| Het Brussels Gewest probeert al meer dan tien jaar om de Havenlaan opnieuw aan te leggen
© Brussel mobiliteit
| Het Brussels Gewest probeert al meer dan tien jaar om de Havenlaan opnieuw aan te leggen

Het blijft onduidelijk wanneer de heraanleg van de Havenlaan van start zal gaan, anderhalf jaar na de aflevering van de bouwvergunning. Brussel Mobiliteit wacht op de uitkomst van drie beroepsprocedures bij de Raad van State. Tot dan worden de werken niet aanbesteed.

De aflevering van de bouwvergunning begin 2020 was een doorbraak in het dossier van de heraanleg van de Havenlaan. Na meer dan tien jaar met verschillende ontwerpen en een reeks beroepsprocedures zag het ernaar uit dat de langverwachte heraanleg eindelijk van start zou kunnen gaan. Volgens werfbordjes in de omgeving van de laan zouden de werken in het voorjaar van 2021 starten.

Dat is niet gebeurd. Navraag bij wegbeheerder Brussel Mobiliteit leert dat er drie beroepen lopen bij de Raad van State. Zolang die procedures lopen kan de administratie geen exacte planning van de werf geven. Een start van de werken voor 2022 zit er in elk geval niet in.

De beroepen gaan over de kwesties die al sinds het begin van het dossier gevoelig liggen: het vervangen van de kasseien door een andere soort wegbedekking en de beslissing van het Gewest om de laan niet te beschermen als erfgoed.

Geen kasseien

Brussel Mobiliteit wacht de arresten van de Raad van State af en zal de werken voorlopig ook niet aanbesteden. Voorlopig blijft het de bedoeling dat de kasseien van de laan verdwijnen, tenzij de Raad van State daar anders over beslist.

Dat het kruispunt van de Havenlaan en de Picardstraat momenteel wordt heraangelegd met kasseien is dus geen voorproefje van de uiteindelijke heraanleg, zoals een aantal actiegroepen suggereerden bij BX1. Het gaat om werken voor de aansluiting van de Suzan Danielbrug op de Havenlaan. De Havenlaan zelf is niet inbegrepen in die bouwvergunning en daarom wordt het kruispunt zonder wijzigingen (en dus met kasseien) aangelegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?