| Steps van Hive aan het Luxemburgplein

Hive is nieuwste stepaanbieder en mikt op 800 voertuigen

Kris Hendrickx
© BRUZZ
20/06/2019

Met Hive is er alweer een nieuwe aanbieder van deelsteps in Brussel, die op termijn 800 steps in de stad zal verdelen. Het is de vijfde operator die actief is. Bird en Tier gaven er ondertussen de brui aan.

De steps van Hive, die opvallen door hun knalgele stuurstang, verschenen deze donderdag in het stadsbeeld. "Het zijn er nu 200, maar op termijn breiden we uit naar een vloot van 800," legt city manager Rive Luzeka uit aan BRUZZ.

Net zoals bij de andere stepaanbieders is het gebied waarin de steps te vinden zijn beperkt. In het geval van Hive is dat grosso modo de Vijfhoek, de Europese wijk en het Zuidstation. Bij andere aanbieders is de zone ondertussen groter. Een constante is wel dat de steps meer in het centrum en de welvarendere gemeenten van het gewest te vinden zijn.

Het tarief van Hive is hetzelfde als bij de concurrentie: 1 euro om te vertrekken en nog eens 15 cent per minuut gebruik.

Gefinancierd door BMW en Daimler

Ook de steps zelf lijken niet meteen vernieuwend. De steps hebben kleinere wieltjes dan de concurrenten van Dott en het nieuwe model van Circ (het vroeger Flash, dat ook nog veel oude modellen heeft rondrijden).

Anders dan bij Lime werkt Hive met een logistieke partner die de steps ophaalt. Geen nachtelijke rat race waarbij stepjagers elkaar beconcurreren dus voor Hive.

Hive is vandaag al actief in Parijs, Lissabon, Warschau en Wroclaw (ook in Polen). Het valt onder het ride-sharing platform FREE NOW, een initiatief van BMW en Daimler.

Naast Hive zijn ook Lime, Dott, Circ en het veel kleinere Troty nog actief in Brussel. Bird gaf er ondertussen de brui aan en ook Tier is niet meer te vinden in Brussel. De Brusselse stepaanbieders kampen naar verluidt met vrij veel vandalisme tegen de voertuigen.

Deze week bleek nog uit een steekproef van BRUZZ dat deelsteps vooral in de plaats van voetgangerstrajecten komen en amper autoverkeer vervangen. De stepaanbieders benadrukken in hun communicatie steevast dat ze het autoverkeer wél terugdringen. Bij Hive is dat niet anders: "De vloot (...) moet meehelpen om het drukke autoverkeer in de hoofdstad te verminderen," lezen we.

Hive steps

| De Hive-steps staan in het centrum en de Europese wijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , elektrische steps , Hive , Dott , Lime , Flash , Bird

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni