Horeca en evenementensector pleit met slakkengang op Brusselse ring voor gelijke steun

© PhotoNews
| Files op de Brusselse Ring (R0.)

Een tweehonderdtal voertuigen heeft volgens de Brusselse politie maandag deelgenomen aan de "Operatie Slak" die werd georganiseerd door de Waalse en Brusselse sectoren die nu al een jaar hard getroffen worden. "Het was een geslaagde actie met respect voor de gezondheidsmaatregelen", klinkt het.

De twee "slakkenkonvooien" van vertegenwoordigers van de horeca, catering, sportzalen en evenementen reden maandagochtend de Brusselse ring aan 70 km/u op. Dat gebeurde zonder grote problemen of files. Een tweehonderdtal deelnemers verzamelde na de tocht aan de voet van het Atomium, waar speeches werden gegeven door mensen uit de getroffen sectoren.

In de toespraken werden voornamelijk de verschillen tussen gewesten benadrukt, want dat is allesbehalve logisch, vinden de betogers. Daarnaast stellen velen dat ze niet weten of ze echt nog op een heropening op 1 mei moeten rekenen. Het vertrouwen in de overheid lijkt weg.

"Wanneer je dan hoort dat ze in Vlaanderen de terrassen willen openen tijdens de Paasvakantie, is dat opnieuw een vorm van discriminatie voor Brussel en Wallonië", stelt mede-initiatiefnemer Claude Van Cools. "Bovendien zijn er ook mensen zonder terras. Het is oké dat we moeten sluiten, maar betaal dan ook de factuur", stelt hij.

De betogers vinden dat niet de hele maatschappij dezelfde inspanning levert. Zo zien ze in de mobiliteitscijfers dat er te weinig aan telewerk wordt gedaan, terwijl de horeca, de nachtclubs, de foodtrucks en de sporthallen daar het slachtoffer van zijn.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?