De Airbus A320neo van Brussels Airlines

| De Airbus A320neo van Brussels Airlines.

Impact pilotenstaking Brussel Airlines lijkt mee te vallen

© Belga
13/01/2024

De impact van de 24 urenstaking bij de piloten van Brussels Airlines lijkt mee te vallen, is zaterdagochtend te horen bij de maatschappij. Van de 112 geplande vluchten zullen er 36, of net geen derde, kunnen doorgaan. Daarnaast herboekten veel van de ruim 14.000 passagiers die zaterdag zouden vertrekken, hun reis. "Aan onze balie op de luchthaven staat bijna niemand", zegt woordvoerder Nico Cardone.

De luchtvaartmaatschappij schatte vrijdag dat ze "ongeveer 70 tot 80 procent" van de vluchten zou moeten schrappen.

Een deel van de passagiers vertrok vrijdag al, een ander deel vliegt zaterdag met een andere maatschappij van de Lufthansa Group, en nog andere passagiers hebben hun reis uitgesteld naar een iets latere datum. Om hoeveel passagiers het precies gaat, kan Cardone zaterdagochtend omstreeks 7.30 uur nog niet zeggen.

De piloten zijn om 5 uur met een staking gestart. Die staking werd vrijdag aangekondigd. Het conflict heeft te maken met het zogenoemde cafetariaplan, een reeks extralegale voordelen die de piloten krijgen naast hun gewone loon.

Volgens de socialistische vakbond BBTK weigert de directie dat cafetariaplan te indexeren, waardoor de koopkracht van de piloten daalt. Nog volgens vakbondsman Olivier Van Camp heeft een rechter in hun voordeel geoordeeld en had de directie beloofd om de indexering toe te passen, maar kondigde ze nu aan dat ze toch in beroep gaat tegen de uitspraak.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni