| Buurtbewoners zouden graag de omgeving van de schoolpoort veiliger willen zien.

Inwoners Stephensonwijk vragen om door te gaan met circulatieplan

Jasmijn Post
© BRUZZ
01/12/2022

De inwoners van de Schaarbeekse Stephensonwijk vragen om door te zetten met het circulatieplan. Dat werd stilgelegd door het gemeentebestuur na het protest van eind oktober. Maar een groep buurtbewoners keek wél uit naar de gewijzigde verkeerssituatie. Die zouden onder andere de schoolomgeving veiliger maken. "Uitstel mag geen afstel worden," dringen ze aan.

De buurtbewoners laten via een brief en een burgerinterpellatie aan het gemeentebestuur weten dat ze betrokken willen worden bij de toekomstige keuzes over het circulatieplan. Ze hopen dat het circulatieplan er alsnog komt, ook nu het tijdelijk is stilgelegd. Ze benadrukken dat "uitstel geen afstel mag worden".

In de Stephensonwijk is na het wilde protest van eind oktober de verkeerssituatie teruggedraaid naar voor de invoering van het circulatieplan. Tot onvrede van deze groep buurtbewoners, want dat gebeurde zonder hun inspraak. Eind oktober werden belangrijke beslissingen over de toekomst in de wijk genomen in een gesprek tussen drie schepenen en vertegenwoordigers van het 'No to Good Move'-kamp. "Dit overlegmodel is niet democratisch en niet voor herhaling vatbaar," zegt Pieter Fannes van het collectief 1030/0.

"Dit overlegmodel is niet democratisch en niet voor herhaling vatbaar"

Pieter Fannes, burgercollectief 1030/0

Burgerbeweging 1030/0 uit Schaarbeek: Pieter Fannes

De voorgestelde verkeersmaatregelen boden volgens een groep inwoners namelijk een oplossing voor de verkeersveiligheid in de wijk. Vooral voor kinderen is dat belangrijk, net als de omgeving van de Paviljoenschool en rond de ingang van het nieuwe park dat is opgenomen in het wijkcontract Pavillon-Stephenson in 2024.

De groep buurtbewoners heeft samengezeten op initiatief van de lokale afdeling van de Fietsersbond en haar Franstalige tegenhanger Gracq, samen met burgercollectief voor verkeersveiligheid 1030/0. "Er zijn meningsverschillen, maar omdat we in dezelfde buurt wonen, is wat we delen groter dan onze verschillen," schrijven ze nu aan het schepencollege.

Schepen van mobiliteit Adelheid Byttebier was donderdagnamiddag niet bereikbaar voor commentaar om te reageren op de vraag van de buurtbewoners om betrokken te worden bij de volgende stappen binnen het circulatieplan.

Op woensdagavond was er voorafgaand aan de gemeenteraad ook een protest tégn de heraanleg van de Prinses Elisabethlaan. Het gaat om een gevel-tot-gevel heraanleg, in opdracht van openbaarvervoersmaatschappij MIVB. Daarover zei schepen Byttebier in BRUZZ 24 dat ze opnieuw zal samenzitten met de buurtbewoners. Ze hoopt dat de werken eind maart kunnen beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , circulatieplan , stephenson

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni