Telraam

| Een Telraam om de verkeerssituatie van de wijk met cijfers te staven.

Inwoners van Schaarbeek tellen verkeer met Telraam

SK
© BRUZZ
27/09/2019

Al negentien gezinnen in Schaarbeek hebben zich aangemeld om automatische verkeerstellingen te installeren via een Telraam. Dat is een slimme camera die de verkeerssituatie in beeld brengt. De initiatiefnemers zijn nog op zoek naar extra kandidaten uit Schaarbeek.

Het systeem is nuttig omdat het vier verschillende modi verkeer kan tellen: voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens. “Zij worden in beeld gebracht en op die manier kan je zien wat de verhouding van het ene vervoersmiddel is ten opzichte van het andere”, zegt Wouter Florizoone, milieukundige bij Transport & Mobility Leuven. “Zo heb je meteen een beeld van het soort verkeer dat door je wijk komt.”

De computer, die met de slimme camera verbonden is, stuurt de gegevens via de wifi van de woning door naar een centrale computer die alle meetresultaten snel kan verwerken.

"Met de meetgegevens van het Telraam kunnen er bepaalde verkeersingrepen uitgevoerd worden"

Wouter Florizoone van Transport & Mobility Leuven

De reden waarom juist Schaarbeek verkozen is, en dan met name de buurt Stephenson, is omdat er een wijkcontract volop in voorbereiding is waar duurzaam mobiliteit een beduidend gespreksthema is.

Meten is weten

De inwoners van Schaarbeek kunnen zo met cijfers aantonen welke ingreep voor meer of minder sluipverkeer zorgt. "Zo kan je meten waar er een bepaalde problematiek is rond circulatie, waarop wij voorstellen kunnen doen om bepaalde verkeersingrepen uit te voeren in de wijk", zegt Florizoone aan BRUZZ.

Binnenkort gaan de automatische verkeerstellingen ook de snelheid kunnen visualiseren. “Dit is nog niet voor direct, maar zou wel nuttig kunnen zijn voor Schaarbeek, aangezien de gemeente geconfronteerd wordt met dergelijke problematiek.“

Op zoek naar kandidaten

De inwoners van Schaarbeek kunnen zich nog aanmelden tot het einde van volgende maand. “Er is een selectieprocedure aan verbonden, waarbij inwoners hun foto’s doorsturen, en wij op die manier kunnen zien of de locatie geschikt is om een Telraam te plaatsen”, zegt Florizoone. "We hopen in totaal 40 aanmeldingen krijgen."

De bedoeling is dat de Telraam-toestellen nadien gewoon blijven hangen bij de inwoners, zodat het burgerinitiatief en de gemeente er verder mee aan de slag kan. Een telraam kost normaal gesproken 80 à 90 euro, maar in dit geval wordt het volledige project gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Mobiliteit, telraam, Wouter Florizoone, verkeer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni