Milieubewuste microwijk in Schaarbeek ziet het daglicht

© JCX Immo
| De binnenkoer van de woonwijk.

De nieuwe woonwijk op de oude site van de voormalige houthandel Lochten & Germeau in Schaarbeek is klaar. Het project telt 56 nieuwe lage-energiewoningen, een gedeelde moestuin, een speeltuin en drie handelszaken. Om het contact tussen de bewoners te bevorderen, legden de architecten ook een wandelparcours aan.

Voor de nieuwe woonwijk gingen de ateliers en woonwijken van een van de oudste Brusselse houthandels tegen de grond. De geschiedenis van de zaak Lochten & Germeau, gelegen in de Wijnheuvelenstraat, ging terug tot 1880. In 2010 verhuisde de onderneming naar Vorst, waar er meer ruimte was.

De promotoren van de nieuwe wijk Lochten 237 hebben geprobeerd om het oude, ambachtelijke DNA van de site te verwerken in het woonproject. "We hebben ons vereenzelvigd met de wensen van de historische eigenaars om de geest van de locatie te respecteren. Architecturale harmonie, landschapsinrichting en de functionele diversiteit geven deze stedelijke omgeving een dynamische impuls", zegt Sophie Le Clercq van JCX Immo.

Groen wandelparcours

Uit de assen van de houthandel herrijst een duurzame microwijk met 56 huurwoningen, gaande van eengezinswoningen tot studio's. De bewoners zullen er beroep kunnen doen op een aantal gedeelde ruimten, zoals een moestuin, een fietslokaal en een wasplaats. Er zijn ook drie handelszaken geïntegreerd op de site.

De verschillende units worden onderling verbonden door paden en tuinen op de begane grond en door loopbruggen op de verdiepingen. Deze groene wandelparcours moeten ontmoetingsplaatsen worden waar buren elkaar tegen het lijf lopen. De woonwijk werd woensdag feestelijk ingehuldigd door waarnemend burgemeester Cécile Jodogne (Défi).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?