Kaart laat zien welke bussen, trams en metro’s te laat zijn

© Connect2Move
| De kaart laat zien welke trams, metro's en bussen te laat zijn.

De rode logo’s voor bussen, trams en metro’s zijn te laat, de blauwe zijn op tijd. Een handige kaart laat in realtime zien waar de verschillende voertuigen van de MIVB zich bevinden in het Brussels Gewest. Het gaat om de website Brusselstransit.be, ontwikkeld door de Luikse start-up Connect2move.

"De meeste gegevens van openbaarvervoerbedrijven zijn vrij toegankelijk," legt Mathieu Jaspard, business developer bij Connect2move, uit aan de RTBF. Het bedrijf is gespecialiseerd in routeplanning en levert dergelijke applicaties bijvoorbeeld routeplanner Skipr in Brussel.

Brusselstransit.be maakt gebruik van die open data en laat een dynamische kaart zien met informatie over het MIVB-netwerk: met het totaalaantal voertuigen dat op het hele netwerk aanwezig is en het percentage voertuigen dat niet op tijd rijdt. Bij elk voertuig is ook het tijdstip van aankomst bij de volgende halte te zien.

Honderd procent exact is de kaart niet. De MIVB geeft immers niet de locatie van de voertuigen, maar de theoretische dienstregelingen en vertragingen. Connect2Move interpreteert die informatie en zet deze op een kaart. Het resultaat is volgens de start-up betrouwbaar met een afwijking van hooguit een minuut of twee.

Volgende maand zal Connect2move storingen op het netwerk integreren, zoals werken of omleidingen. Brusselstransit.be krijgt in de toekomst ook informatie over voertuigen van andere openbaar vervoersmaatschappijen zoals De Lijn, TEC en NMBS-treinen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?