Koppel slachtoffer van verkeersagressie nadat ze chauffeur op hoge snelheid wezen

JB
© BRUZZ
03/05/2023
Updated: 03/05/2023 17.42u

In de Ransfortstraat in Molenbeek is een koppel maandag het slachtoffer geworden van verkeersagressie nadat ze een autobestuurder op zijn snelheid hadden gewezen. “Gewelddadig haantjesgedrag van straatracers is normaal geworden.”

Gerben Van den Abbeele, fervent activist en medeoprichter van burgerpartij Agora, was op 1 mei samen met zijn partner aan het fietsen in de Ransfortstraat in Molenbeek, in de kanaalzone. Het koppel was op weg naar de opening van een guinguette in dezelfde straat.

“Plots werden we opgeschrikt door een wagen die aan hoge snelheid door de straat racete. Even later draaide de chauffeur de straat opnieuw in, waarop ik hem aanmaande om te vertragen", vertelt hij aan BRUZZ.

Toen sloegen zijn stoppen volledig door, aldus Van den Abbeele. “Eerst werden we uitgemaakt voor rotte vis en veel erger. Toen ik daarop rustig op hem afstapte, kwam hij uit zijn auto, ging langs mij door en stapte meteen op mijn vrouw af om haar een mep toe te dienen.”

Ondertussen probeerde de Molenbekenaar de nummerplaat van de chauffeur vast te leggen. “Op dat moment ging hij helemaal door het lint en nam hij een reclamepaneel vast waarmee hij mij verschillende keren heeft geslagen. Hij heeft ons ook gestampt. Gelukkig waren er omstaanders die de feiten deels hebben gefilmd.”

"Pas de wet toe, neem de wagens van straatracers in beslag"

Gerben Van den Abbeele

Gerben Van den Abbeele, lijstduwer op de lijst van Agora voor het Brussels Parlement inzet

'Straatracers dagelijkse kost'

De auto reed volgens Van den Abbeele met minstens 80 km/u door de smalle Ransfortstraat, waar op dat moment ook kinderen aan het spelen waren. Volgens het slachtoffer zijn straatracers er dagelijkse kost.

“Bestuurders kiezen deze baan en enkele omliggende straten doelbewust uit om rondjes te rijden, ze volgen een vast parcours. De Ransfortstraat is een rechte lijn met een bochtje aan het einde: ideaal om hard op te trekken.”

'Machisme'

De fysieke gevolgen van de agressie vallen al bij al mee, zegt hij. “Wat zwaarder doorweegt, is de mentale terugslag. Zo’n agressief haantjesgedrag is blijkbaar normaal geworden in Brussel. Dat machisme is echt geen Molenbeeks probleem, het komt in heel Brussel meer en meer voor.”

Het koppel ging dinsdag klacht indienen bij de politiezone Brussel-West en koestert door de smartphonebeelden en getuigen hoop in het onderzoek.

“Maar ik hoop vooral dat er in het algemeen strenger wordt opgetreden tegen straatracers en verkeersagressie. Wat dat eerste betreft is het simpel: pas de wet toe, neem de wagens in beslag. Dat gebeurt in Gent, dat gebeurt ook in de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, maar de vraag is of de zone Brussel-West er een prioriteit van wil maken.”

De politiezone bevestigt dat er klacht is ingediend, maar kan niet verder ingaan op het voorval.

Cijfers van verkeersinstituut VIAS bevestigen dat probleem van verkeersagressie steeds groter wordt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni