Kwart minder rijbewijzen voor achttienjarigen

© PhotoNews
| Autorijschool in Brussel.

Voor het eerst in jaren hebben steden en gemeenten minder dan 100.000 rijbewijzen B uitgereikt. Vooral de daling bij 18-jarigen is spectaculair. Daar zakte het aantal afgeleverde rijbewijzen van 32.369 in 2018 naar 24.534 vorig jaar. In tien jaar tijd bedraagt de daling zelfs 28,5 procent.

Dat schrijven de kranten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg woensdag.

"Er spelen twee zaken", zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Sinds een tiental jaar zie je in ontwikkelde landen de belangstelling voor het rij­bewijs afnemen, vooral bij hogeropgeleiden in stedelijk gebied. Zij hebben meer openbaar vervoer en zijn dus minder afhankelijk van de wagen."

Een auto is bij de nieuwe generatie niet langer hét absolute statussymbool, aldus De Dobbeleer. "In plaats van een blitse wagen zijn dat een iPhone, laptop of een verre reis."

Daarnaast is de rijopleiding een stuk zwaarder geworden. "Dat is goed voor de verkeersveiligheid, maar het doet jongeren aarzelen om hun rijbewijs te halen. Ze stellen het dan bijvoorbeeld uit tot na de studies, tot het moment waarop ze het voor hun job echt nodig hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?