Lange wachtrijen door hervorming theoretisch rijbewijs

© BRUZZ
26/04/2018

De twee Brusselse examencentra worden de laatste weken overspoeld door mensen die nog snel hun theoretisch rijbewijs willen halen. Vanaf 30 april wordt het examen immers hervormd en mag je maar één zware fout maken om te slagen. Zo worden de regels in alle gewesten opnieuw gelijkgesteld.

Op dit moment mag je in Brussel 8 fouten maken en ben je nog steeds geslaagd. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen zware of lichte fouten.

Maar vanaf 30 april gelden er nieuwe regels: je moet dan wel nog steeds minstens 41 op 50 halen, maar een zware fout kost je meteen 5 punten. Maak je meer dan één zware fout, zoals het negeren van een rood verkeerslicht, dan ben je automatisch gebuisd. Die strengere regels gelden al langer in Vlaanderen en Wallonië, en nu volgt dus ook Brussel.

Maar de aangekondigde hervorming zorgt voor een stormloop in de Brusselse examencentra. Aan de examencentra in Anderlecht en Schaarbeek staan vaak van ’s ochtends vroeg lange wachtrijen. Je kan immers geen afspraak maken op voorhand om je theoretisch examen te gaan afleggen.

'Rijexamen wordt niet moeilijker'

Toch waarschuwt koepelvereniging GOCA dat het niet verstandig is om nog even snel je theoretisch rijbewijs te proberen halen. “Je schiet jezelf in de voet als je nog niet klaar bent, want een kandidaat die twee keer zakt voor het theoretische examen moet een cursus van 12 uur volgen”, zegt woordvoerster Marie De Backer aan RTL.

Na het theoretisch rijexamen wordt in november 2018 ook het praktisch examen op de weg hervormd. In Brussel gelden er dan opnieuw andere regels dan in de andere gewesten. Zo wordt het mogelijk om na dertig uur rijlessen meteen een examen af te leggen, zonder stage dus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , rijbewijs , theoretisch rijbewijs , hervorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni